Kofi Annan se retrage din funcţia de Emisar special al ONU şi Ligii Arabe pentru Siria

Kofi Annan si Bashar Assad la Damasc. foto iranreview

Ban Ki-moon, a anunţat în urmă cu o zi, într-un comunicat, că Emisarul special al ONU şi Ligii Statelor Arabe pentru Siria, Kofi Annan, nu-şi va mai reînnoi mandatul când acesta va expira, la 31 august 2012.
“Dl. Annan m-a informat pe mine şi pe secretarul-general al Ligii Statelor Arabe, domnul Nabil El Araby, de intenţia sa de a nu-şi reînnoi mandatul său atunci când acesta va expira la 31 august 2012, a declarat Ban Ki-moon.
“Doresc să exprim recunoştinţa mea cea mai profundă pentru dl. Annan şi pentru eforturile hotărâte şi curajoase întreprinse de dl Annan în calitate de Trimis special comun al ONU şi Al Ligii Statelor Arabe pentru Siria.”

Dl Annan, fost Secretar general al ONU, a fost numit la sfârşitul lunii februarie 2012 reprezentant la nivel înalt al secretarilor generali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ai Ligii Statelor Arabe, având misiunea de a pune capăt violenţelor, încălcării drepturilor omului şi promovării unei soluţii paşnice a crizei siriene.

“Am colaborat îndeaproape în aceste ultimele luni, şi sunt dator să-l felicit pe el şi pe echipa sa pentru tot ce au încercat să realizeze. Eu voi continua să ţin cont de experienţa şi consilierea sa”, a mai spus Ban Ki-moon.

Ca parte a eforturilor sale, domnul Annan a prezentat un plan de pace în şase puncte pentru a se pune capăt crizei siriene.Planul său prevedea stoparea violenţelor, accesul agenţiilor umanitare pentru a oferi ajutor celor în nevoie, eliberarea deţinuţilor, începutul dialogului politic şi de accesul mass-mediei internaţionale pe teritoriul Siriei.

În ciuda semnelor iniţiale de acceptare a planului şi a apelurilor repetate lansate de oficialii ONU, nu a fost acceptat modul de punere în aplicare a planului de către părţile implicate în conflict.

Sursa: comunicat de presă al ONU

What Next?

Related Articles