Kievul decide plasarea armatei ucrainiene în stare de alertă

criza din Crimeea. foto inprofunzimeÎn noaptea de 1 spre 2 martie, administraţia interimară proeuropeană de la Kiev a decis mobilizarea trupelor. Această decizie vine în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea.

Într-un comunicat al serviciilor de securitate ucrainene, citat de presa internaţională, “vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora”

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, se pare că între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt deja dislocaţi în regiunea Crimeea.

Nu se ştie exact dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare.

Militarilor ruşi li se alătură membri ai miliţiilor proruse care au ocupat de joi seara Parlamentul şi Guvernul din Simferopol.

Totodată, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele forului amintit, Andrei Parubi.

Sursa: CNN, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles