Kerry: “Rusia şi SUA au convenit că Siria trebuie să-şi evacueze imediat arsenalul de arme chimice de care mai dispune”

J Kerry si S Lavrov - despre problema siriana. foto presaonline

J Kerry si S Lavrov – despre problema siriana. foto presaonline

John Kerry, Secretarul de stat american, aflat într-o vizită la Kinshasa, a declarat că “Rusia şi SUA au convenit că Siria trebuie să-şi evacueze imediat arsenalul de arme chimice de care mai dispune”, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

“Am discutat cu Serghei Lavrov despre evacuarea în curs a armelor chimice din Siria… şi am insistat asupra faptului că trebuie să avem în vedere evacuarea restului de 8% rămas în apropiere de Damasc”, a declarat Kerry.
“Am fost de acord (n.r. cu Lavrov) să conlucrăm asupra soluţionării mai multor puncte pentru a vedea dacă este posibil să fie accelerat procesul”, a mai declarat Kerry, după ce a discutat cu omologul său rus la telefon.

Washingtonul şi Moscova au ajuns la un acord în septembrie 2013, aprobat de ONU, asupra distrugerii armelor chimice siriene. Semnarea acestui acord  a stopat o eventuală intervenţie militară a SUA împotriva regimului din Siria.
Acesta a fost acuzat că a lansat un atac chimic lângă Damasc soldat cu sute de morţi în august 2013, dar el a negat întotdeauna că a fost autorul acestui masacru şi a acuzat rebeliunea siriană de acest fapt.

 

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles