Kerry – întrevedere la Moscova cu Putin, în problema siriană

John Kerry despre noua atitudine a Rusiei. foto b1John Kerry, Secretarul de stat american, este prezent la Moscova, unde urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Pe agenda discuţiilor figurează tranziţia politică în Siria şi soarta lui Bashar al-Assad, informează AFP.
“Ceea ce încercăm să identificăm de multă vreme este cum să ajungem la punctul în care Assad să nu mai deţină puterea”, a declarat un înalt oficial american jurnaliştilor.

Decisă în urma retragerii parţiale a trupelor ruse din Siria, anunţată la 14 martie de către Vladimir Putin, vizita lui Kerry la Moscova are rolul de a întări dialogul celor două puteri referitoare la Siria.

“Din partea rusă există o singură persoană care decide şi e nevoie să ne aflăm cu această persoană în aceeaşi cameră şi să evaluăm ceea ce este posibil”, a declarat înaltul responsabil american.
John Kerry se întâlneşte  joi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi cu preşedintele Vladimir Putin, la Kremlin. Miercuri seara, el a avut o întrevedere şi cu ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat la rândul său în vizită oficială în capitala rusă.

Chiar dacă au mediat împreună armistiţiul în vigoare în prezent în Siria, SUA şi Rusia nu sunt de acord în problema plecării preşedintelui sirian.

Pentru Washington, plecarea lui Bashar al-Assad este o condiţie pentru ca negocierile de pace între regimul aflat la putere şi opoziţie, desfăşurate la Geneva sub egida emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, să reuşească.

Doar alegătorii sirieni au dreptul să decidă soarta lui Bashar al-Assad, apreciază Kremlinul, în timp ce alegerile organizate de ONU în Siria nu pot avea loc înainte de 18 luni.
Fără o garanţie privind plecarea lui Bashar al-Assad, opozanţii sirieni ar putea refuza să participe la alegeri.

Delegaţia americană rămâne prudentă în ceea ce priveşte rezultatele vizitei şi insistă asupra faptului că aceasta are drept scop mai mult să determine care este poziţia lui Vladimir Putin cu privire la Siria, decât să-l convingă să-şi schimbe părerea.

“Vrem să ştim dacă putem să contăm pe Rusia în cazul unor probleme serioase, în mod concret, asupra tranziţiei politice în Siria”, a declarat oficialul american.
În afară de conflictul sirian, Kerry ar urma să discute cu Putin şi Lavrov şi despre criza ucraineană.

 

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles