Kenya restricţionează jurnaliştii care tratează ca subiect războiul

Kenya. foto reuters

Kenya. foto reuters

Într-o încercare de a păstra tăcerea asupra celor ucişi de trupele care luptă împotriva lui al-Shabaab, guvernul din Kenya arestează reporterii care postează on-line ştiri despre acest subiect.
Guvernul kenyan a negat că doreşte să intimideze sau să aducă jurnaliştii la tăcere.

Secretarul de stat Nkaissery a declarat că guvernul respectă independenţa mass-media şi libertatea de exprimare, adăugând că “libertatea trebuie savurată într-o manieră responsabilă”.

Henry Maina,  director al unui ONG care se ocupă cu respectarea libertăţii de exprimare şi aflat în Kenya, spune că organizaţia sa a înregistrat o creştere accentuată a ameninţărilor şi atacurilor asupra jurnaliştilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2015, ONG-ul a înregistrat 65 de cazuri individuale printre acestea aflându-se şi jurnalişti şi utilizatorii de social media care au fost ameninţaţi telefonic sau prin diferite mesaje scrise că vor fi supuşi la violenţe fizice. La acestea s-a adăugat citaţii emise  de către poliţie.

22 de jurnalişti sunt dintre cei care monitorizează cazuri legate de corupţie, 12, referitoare la proteste, şi opt cazuri referitoare la terorism şi criminalitate.

Sursa :   The Guardian

Zinca Răzvan-Petru

What Next?

Related Articles