Kabul: atac soldat cu rănirea, respectiv, dispariţia a doi români. UPDATE – românul dat dispărut a fost ucis

poarta de intrare care a fost atacata foto CNN

poarta de intrare care a fost atacata foto CNN

În cursul unui atac executat de insurgenţii afgani la Kabul, doi cetăţeni români se numără printre victime, unul dintre români fiind rănit iar celălalt este dat dispărut.

Potrivit MAE citat de AGERPRES, cei doi români sunt angajaţi la o firmă internaţională care deserveşte o bază logistică din Kabul.

“Cu privire la atentatul care a avut loc marţi, 2 iulie 2013, ora 4.30 (ora locală), la Kabul, în Afghanistan, Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit datelor cunoscute la acest moment, doi cetăţeni români, personal civil, se numără printre victimele atacului. Cei doi cetăţeni români sunt angajaţi, pe bază de contract, la o firmă internaţională care deserveşte o bază logistică din capitala afghană. Din informaţiile încă neconfirmate oficial, rezultă că unul dintre cetăţenii români a fost rănit şi se află acum sub îngrijire medicală iar cel de al doilea este dat dispărut”, se arată într-un comunicat transmis de MAE agenţiei AGERPRES.

Misiunea diplomatică a României de la Kabul se află în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, precizează sursa citată.

Potrivit CNN, 5 atacatorii sinucigaşi au atacat baza logistică în care se aflau românii, detonând o maşină capcană formată dintr-un camion şi executând foc asupra gărilor.

Oficialii afgani au declarat că atacul a fost revendicat de talibani.

În timpul atacului au fost ucişi şi 4 agenţi de securitate nepalezi, un civil afgan şi cei 5 atacatori. Alţi cinci civili au fost răniţi.

Atacul a început când unul din cei 5 atacatori a detonat camionul capcană la poarta de intrare în camp iar ceilalţi 4 au încercat să pătrundă în camp executând foc cu arme de calibru mic. Luptele au durat o oră.

În camp erau dispuse 2 firme internaţionale de logistică, la una dintre ele lucrând românii, zona în care a avut loc atacul fiind folosită de companiile de logistică şi transport.

În cursul ultimei săptămâni atacurile talibanilor în zona Kabul au crescut în intensitate. Săptămâna trecută, un grup de militanţi talibani au atacat poarta palatului prezidenţial, omorând trei agenţi de securitate afgani. Forţele de securitate au respins rapid atacatorii şi au ucis toţi atacatorii.

În ultima perioadă de timp securitatea a tot mai multe zone din Afganistan a încput să fie asigurată de forţelel de securitate afgane. Atacurile vizeză cel mai probabil eficienţa acestora şi recâştigarea unor fiefuri pierdute de insurgenţă.

sursa:  AGERPRES, CNN

What Next?

Related Articles