José Manuel Barroso s-a răzgândit în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen

José Manuel Barroso. foto tm.mdO fi devenit José Manuel Barroso o personalitate politică contradictorie? Sau, ce l-o fi determinat să se răzgândească în privinţa accederii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen?

Dacă în luna septembrie declara public că “Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, iată că acum şi-a schimbat declaraţiile. Total!

Prezent la la emisiunea Le Club,LCI, în seara zilei de 11 noiembrie, acelaşi José Manuel Barroso a declarat, din poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, că “România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014 (…) pentru că sunt prea mulţi opozanţi”.

România şi Bulgaria ar urma ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen. Acest lucru presupune ca interiorul Spaţiului Schengen controalele  la frontieră sunt eliminate.

Aderarea la Spaţiul Schengen a celor două state-membre UE a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate ce să fie întreprinse de Bucureşti şi, respectiv, de Sofia.

În concluzie, mesajul preşedintelui CE a fost clar. Mai avem de aşteptat!Şi noi, şi vecinii noştri bulgari. De fapt, nu de “aşteptat”, ci de întreprins acţiuni concrete în sprijinul acceptării noastre în Spaţiul Schengen!
Sorina Bruj

What Next?

Related Articles