John Kerry – nou turneu în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est

John Kerry. foto wikipedia.eng

John Kerry. foto wikipedia.eng

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a început un turneu în mai multe ţări din Orientul Mijlociu. Prima oprire a făcut-o în Egipt, având drept obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic între cele două state aliate, relatează AFP, preluat de AGERPRES.
Egiptul este prima etapă a unui nou turneu care îl va purta pe Kerry, până pe 8 august, în ţări din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud-Est.

În urmă cu o zi, şeful diplomaţiei americane a coprezidat, alături de omologul său egiptean, Sameh Shukri, “dialogul strategic între cei doi aliaţi, precedenta reuniune de acest fel având loc în 2009.

Relaţiile SUA – Egipt (Egiptul fiind considerat un aliat-cheie în regiune) s-au răcit după răsturnarea de către armată a fostului preşedinte islamist, Mohamed Morsi, în iulie 2013, urmată de reprimarea sângeroasă a susţinătorilor acestuia.

Ulterior, relaţiile au intrat într-o nouă etapă, de normalizare. Astfel,la sfârşitul lunii martie preşedintele american, Barack Obama, a anunţat ridicarea interdicţiei asupra livrării de armament către Egipt în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari.

În afara cooperării militare, relansată în contextul luptei dusă de armata egipteană împotriva grupărilor jihadiste din Sinai, John Kerry şi adjunctul său pentru drepturile omului, Tom Malinowski, s-au referit şi la ‘îngrijorările’ Washingtonului legate de ‘respectarea drepturilor omului”.

Pe 3 august, John Kerry se va afla la Doha, în Qatar, unde se va întâlni cu omologii săi din statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), în tentativa de a calma temerile acestor ţări faţă de acordul privind programul nuclear iranian, încheiat la 14 iulie la Viena.

În marja reuniunii de la Doha, Kerry va avea o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov,axată în special pe situaţia din Siria, a anunţat Departamentul de Stat.
Turneul lui Kerry nu va cuprinde Israelul, datorită răcirii evidente a relaţiilor între cele două state, mai ales după acordul cu Iranul, denunţat cu vehemenţă de statul evreu.

AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles