JO şi “olimpismul politicii româneşti”

JO 2012. foto ghimpele

Este, sau mai exact, tocmai a fost, 27 iulie. Ţin să subliniez data deoarece s-au deschis Jocurile Olimpice de vară 2012. Deschiderea oficiala a fost declarată de Regina Elisabeta a II-a a Regatului Marii Britanii.
Deşi criza încă “bântuie” Europa, totuşi lumea este decisă să meargă mai departe. Cel puţin,în ceea ce priveşte aceste JO.
La deschiderea oficială au fost asteptaţi să participe peste 100 de preşedinţi, prim miniştri şi capete încoronate. Din partea României a participat premierul Victor Ponta alături de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu.
Jocurile Olimpice de vară, ediţia 2012, reprezintă în fapt apoteoza a 7 ani de eforturi şi pregătiri intense ale capitalei britanice, menite să facă acest eveniment unul impresionant.Aşadar, sportul îşi va intra “pe deplin în drepturi”, începând cu data de 28 iulie. De la această dată cei aproximativ 10.500 de concurenţi din întreaga lume se vor întrece, la propriu, la diferite discipline, sub sloganul: “Fie ca cei mai buni să triumfe!”

Pe de altă parte, acasă la Românica a avut loc ultima zi de campanie – pro sau contra referendumului – ce vizează suspendarea definitivă a lui Traian Băsescu.

În urmă cu câteva zile scriam despre faptul că e mai bine că sunt plecată undeva prin Europa şi că nu sunt agresată vizual şi auditiv de mizeriile din ţară.

Am revenit, în cele din urmă,la matcă. În ziua în care preşedintele suspendat le-a urat succes sportivilor români care participă la Jocurile Olimpice de la Londra. Băsescu şi-a exprimat speranţa că politicienii care “au fost incorecţi cu statul român vor învăţa din adevărurile olimpismului”. Probabil, sfătuitorii în ale campaniilor de imagine i-au spus lui Traian Băsescu să folosească orice prilej pentru a mai trage spuza pe turta lui, acum, pe ultima sută de metri. Poate că acest lucru îl va ajuta, cine ştie…

“Începerea Jocurilor Olimpice trebuie să însemne  pace, fair-play, corectitudine. Poate din acest lucru, din adevărurile olimpismului, vor învăţa şi toţi cei care au fost incorecţi cu statul român, au planificat şi executat o lovitură de stat”, a declarat Băsescu.
Of doamne, ce cuvinte mari şi dure: lovitură de stat! Câţi oare, dintre oamenii de rând, înţeleg şi ştiu ceea ce înseamnă această sintagmă?

Şi cum întotdeauna, hoţului îi este frică de hoţi (potrivit spiritualităţii româneşti) Traian Băsescu şi-a încheiat urarea către sportivii români în următoarea manieră:
“Poate că spiritul olimpic îi va face pe aceşti politicieni, care au lovit fără cruţare în interesele statului român, să se oprească. Mai ales să se oprească din tentativa de fraudare a referendumului din 29 iulie”, a declarat Băsescu, la sediul său de campanie.
Deşi referendumul nu a avut încă loc, deja unii se tem de trădare. Vorba personajelor lui Caragiale: Trădare-trădare, dar s-o ştim şi noi!Deocamdată campania s-a încheiat, JO au început, să vedem ce va fi. Să sperăm că numai bine!Pentru că mai e nevoie şi de bine, sau, de soare…

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles