Japonia – privată de energie nucleară

Centrala Fukushima foto Agerpres

Centrala Fukushima foto Agerpres

Singurul reactor nuclear care mai era în funcţiune în Japonia a fost oprit total pentru lucrări de întreţinere, a anunţat compania operatoare, Kansai Electric Power (Kepco.

Procedurile de oprire a singurului reactor nuclear rămas încă în serviciu în Japonia au început duminică la ora locală 16.40 (7.40 GMT).  Unitatea 4 a centralei Ohi a fost ultima ramasă activă din arhipelag.

Fiind oprită în această dimineaţă, Japonia este din nou privată de energie nucleară, aşa cum s-a mai întâmplat în perioada mai-iulie 2012.

Toate centrale nucleare japoneze au fost treptat scoase din serviciu pe termen nelimitat, ca măsură de precauţie, după accidentul de la Fukushima, cauzat de seismul urmat de tsunami ce a lovit pe 11 martie 2011 nord-estul ţării.

Este puţin probabil ca alte reactoare japoneze să fie repornite până la sfârşitul anului în curs, chiar dacă unele companii, printre care Kepco, au solicitat ca siguranţa mai multor instalaţii să fie certificată de autoritatea de reglementare în domeniu pe baza noilor standarde mai stricte intrate în vigoare pe 8 iulie.

Această oprire a ultimului reactor nuclar rămas în serviciu vine într-un moment potrivit, întrucat Japonia este lovită momentan de puternicul taifun Man-yi, cu ploi fără precedent, mai multe regiuni fiind plasate sub alertă specială.

Estul Japoniei va fi primul lovit de taifun urmând regiunile Tokio şi Fukushima, unde se află centrala nucleară devastată de tsunami în 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din acest motiv. Acolo, de asemenea, există temeri de precipitaţii excepţionale.

 

Sursa: Agerpress, BBC

 

 

 

Bianca-Iulia Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles