Japonia lovită de un puternic val de căldură

canicula in Japonia. foto antena 3Japonia se confruntă de la sfârşitul săptămânii trecute cu o dereglare de natură meteo-climaterică, trebuind să facă faţă unui puternic val de caniculă care a cauzat, până în prezent, moartea unei persoane şi alte 740 de spitalizări, relatează Agerpres.


Aceste fenomene naturale trebuie privite ca o ameninţare majoră la adresa securităţii umane şi de mediu, deoarece persistenţa lor poate cauza o perturbare substanţială a vieţii economico-sociale şi degradarea mediului înconjurător.

Valul de caniculă care a lovit Japonia a fost cauzat de instalarea unui sistem de presiune ridicat deasupra Oceanului Pacific, împingând astfel curenţii calzi din sud către Japonia.

Pe lângă acest proces, sezonul ploios de anul acesta a fost mult mai scurt ca de obicei, amplificând creşterea temperaturilor.

Temperatura maximă, de 37 de grade, a fost înregistrată în centrul ţării, în timp ce temperaturile cele mai scăzute au fost consemnate în insula Hokkaido, situată în extremitatea nordică, unde termometrele au arătat 32-33 de grade Celsius. Aceste temperaturi sunt cu 10 grade peste valorile normale ale perioadei.

De asemenea, prognoza pentru săptămânile următoare indică temperaturi peste mediile climatologice, în regiunile din centrul şi nordul ţării fiind emisă o alertă de cod portocaliu, potrivit aceleiaşi surse.

Sporirea frecvenţei dezastrelor naturale constituie, fără îndoială, o provocare majoră la adresa securităţii tuturor statelor, în deceniile care urmează.

Surse: AGERPRES

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles