Japonia – China: o nouă etapă a disputei teritoriale maritime

Senkaku dispute. foto bestthinking

Senkaku dispute. foto bestthinking

Tensiunile dintre China şi Japonia cresc din nou, după ce Tokyo a adoptat astăzi Carta Albă a Apărării, în care avertizează că “partea chineză s-a angajat în acţiuni periculoase” şi că “încearcă să schimbe status quo-ul din Marea Chinei de Est prin forţă”, potrivit BBC.
Disputele maritime privind insulele din arhipelagul Senkaku s-au intensificat anul trecut, după ce Japonia a naţionalizat trei insule din cadrul acestui grup revendicat şi de China.

Din acel moment, China a trimis nave de patrulare în zona pe care japonezii o consideră ca aparţinând apelor lor teritoriale.Aceasta a ce a dus la un conflict diplomatic între cele două state.

”China a încercat să schimbe status quo-ul prin forţă, bazându-se pe propria ei interpretare a diferendumului, acţiune care este incompatibilă cu ordinea existentă în dreptul internaţional”, citează BBC din Carta Albă a Apărarii.
Şi Al Jazeera face referire la acest document, citând din el că ”activităţile Chinei includ intruziunea în apele teritoriale ale Japoniei, încălcarea spaţiului aerian japonez şi chiar acţiuni periculoase, care ar putea provoca o stare de urgenţă”.

Se pare că niciunul din cei doi actori nu este dispus să cedeze în favoarea celuilalt, ambele state considerând zona din jurul insulelor ca parte a teritoriului lor suveran.

Această politică de forţă din partea celor două superputeri este lesne de înţeles, deoarece, pe lângă poziţia strategică, arhipelagul este bogat şi în resurse naturale.

În acest context, Japonia a crescut cheltuielile militare pentru prima dată în ultimul deceniu.

Surse:BBC, Aljazeera

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles