Japonia acorda Romaniei un imprumut de peste 300 milioane de euro

Preşedintele Traian Băsescu efectuează o vizită oficială în Japonia. Preşedintele semnează, miercuri, 10 martie, la Tokio, un document prin care guvernul nipon acordă statului român un  împrumut de peste 300 de milioane de euro.

Banii urmează să fie folosiţi pentru construirea unei linii de metrou care să lege Aeroportul Otopeni de capitală.

Guvernul României a urgentat la sfârşitul lunii trecute procedurile de contractare a împrumutului. Aceasta, tocmai pentru ca acordul să poată fi semnat la Tokio, în timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu.

Condiţiile împrumutului sunt următoarele: România trebuie să înapoieze banii împrumutaţi în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 7 ani şi cu o dobândă de 7% pe an.

Lucrările la Magistrala Piaţa Victoriei – Aeroportul Henri Coandă vor începe fie la sfârşitul lui 2010, fie cel târziu la începutul anului viitor şi se vor finaliza, spune directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, în 2019.

Încă nu a fost decis punctul de pornire: Piaţa Victoriei sau 1 Mai. Pentru cea de-a doua variantă costurile ar fi mai mici. Noua linie de metrou s-ar întinde pe o suprafaţă de peste 15 km, ar avea în jur de 19 staţii şi ar permite transportul a peste 50 de mii de persoane pe oră pe un singur sens.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles