IV. Câteva remarci pe marginea dosarului nuclear iranian

facilitati nucleare iraniene. foto thomaspmbarnett

facilitati nucleare iraniene. foto thomaspmbarnett

Pentru a obține rezultate imediate în rezolvarea problemei iraniene, comunitatea internationațională și implicit SUA, ar trebui să se gândească la ce anume ar putea ele să ofere Iranului, astfel încât acesta să adopte o poziție productivă la masa negocierilor.

Așa cum a fost prezentat anterior, măsurile coercitive nu au făcut decât să mărească gradul de insecuritate și sărăcie al cetățenilor iranieni, și nicidecum nu l-au convins pe fostul lider politic să renunțe la dezvoltarea programului nuclear iranian.

Prin urmare, este necesară dezvoltarea unei linii directe de comunicare între comunitatea internaționlă și Iran, care să ducă la o mai bună întelegere a intereselor și nevoilor iraniene. Actorul din Orientul Mijlociu dorește să aibă un statut de jucător strategic în acea zonă și nu va accepta nicio întelegere care îi va limita ascensiunea.

Concomitent cu dezvoltarea acestei legături directe, SUA ar trebui să ia în calcul și consolidarea parteneriatelor strategice cu anumiți actori statali (de exemplu – Rusia, China) astfel încât la problema nucleară iraniană să fie găsită o soluție multilaterală. 1

Un alt aspect ce merită luat în considerare, este acela că partenerii internaționali au nevoie să câștige încrederea liderilor iranieni. O soluție în acest caz, ar putea fi ca SUA să își retragă o parte din trupele militare aflate în zona Golfului Persic. Astfel, Iranul va ajunge la concluzia că se află într-o negociere “win-win”, și nu într-una “win-lose”.

Pe de altă parte, decidenții politici din SUA consideră că alegerea lui Rouhani este de bun augur și ar putea fi soluția salvatoare menită să scoată Iranul dintr-o stare de oarecare izolare regională. Totuși, în aceste momente-cheie, atât populația iraniană, cât și comunitatea internațională au tendința de a fi rezervate cu privire la promisiunile electorale făcute de noul președinte.2

Rămâne de văzut cum și în ce mod, deciziile implementate de către Rouhani se vor axa pe promovarea unui Iran în care cuvintele modernizare, reformare și dialog vor fi aspecte esențiale ale politicii interne și externe naționale.

Concluzionând, provocarea majoră pentru partenerii internaționali constă în gestionarea eficientă a acestei vulnerabilități, pentru ca ea să nu se transforme într-o amenințare concretă și iminentă, care ar putea pune în pericol securitatea internațională și implicit stabilitatea din regiunea Orientului Mijlociu.

 

1Kissenger Henry, Obama’s Foreign Policy Challenge, Washington Post, 2008, p. 2.

2 Thomas, Eldbrink, President-Elect of Iran Says He Will Engage With the West.

Todirică Livia

 

 

What Next?

Related Articles