Italia a proclamat starea de urgenţă umanitară

imigranti tunisieni asaltand coastele Italiei

Pentru a face faţă  miilor de imigranţi clandestini tunisieni care intră în Italia, guvernul italian a proclamat sâmbătă starea de urgenţă umanitară.

Procedura îi va permite să accelereze adoptarea măsurilor de luptă împotriva acestui fenomen.

“Consiliul de miniştri (…) a proclamat starea de urgenţă umanitară ca urmare a afluxului de cetăţeni nord-africani în sudul teritoriului. Această decizie va permite adoptarea imediată de către Protecţia civilă a măsurilor necesare pentru a controla acest fenomen şi a acorda asistenţă cetăţenilor fugari din ţările Africii de Nord”, se spune într-un scurt comunicat.

Protecţia civilă a format o celulă de criză care se va ocupa specific de această problemă.

Aproximativ 3.000 de imigranţi ilegali, majoritatea tunisieni, au sosit miercuri pe coastele italiene, peste 250 dintre aceştia în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit mai multor surse.

Italia a cerut vineri ajutorul Uniunii Europene pentru a înfrunta acest val de imigranţi ilegali, avertizând împotriva riscului unei “crize umanitare”.

Ministrul de interne Roberto Maroni şi şeful diplomaţiei Franco Frattini au cerut într-o declaraţie comună convocarea de urgenţă a unei reuniuni la nivel politic a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Italia ‘cere desfăşurarea imediată a unei misiuni Frontex de interceptare şi patrulare în largul coastelor Tunisiei pentru controlul fluxurilor”, au mai solicitat cei doi demnitari.

Instituirea stării de urgenţă permite evitarea anumitor formalităţi legale şi autorizează responsabili locali, cum ar fi prefecţii, să ia măsuri operaţionale imediate. Ea permite de asemenea, utilizarea rapidă a resurselor financiare speciale.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles