Israelul – neliniştit că SUA ar putea ajunge cu Iranul la un acord pe tema dosarului nuclear

Israel si Iran. foto stiriblogspotIsraelul este neliniştit de faptul că amercianii şi iranienii ar putea ajunge la un acord privind dosarul nuclear iranian. În acest context, ambasadorul american în Israel, Dan Shapiro, a încercat să calmeze temerile israeliene pe tema unui eventual acord cu Iranul.
Acesta a oferit asigurări că “Washingtonul nu-i va permite niciodată Teheranului să se doteze cu arma atomică”, relatează AFP, preluat de MEDIAFAX.

Totodată, secretarul de Stat american, John Kerry, aflat în vizită la Abu Dhabi, a oferit asigurări, că un eventual acord privind programul nuclear iranian va stipula şi protejarea Israelului.

“Referitor la această problemă crucială, Israelul şi Statele Unite au aceleaşi priorităţi”, a declarat Shapiro la Adunarea Generală a Federaţiilor evreieşti din America de Nord (JFNA), la Ierusalim.

Divergenţele dintre Israel şi Statele Unite sunt în creştere din cauza negocierilor în curs între Iran şi marile puteri, care au permis crearea premiselor încheierii unui acord privind programul nuclear iranian.

Se pare că diplomaţii ar fi negociat semnarea unui acord interimar care ar antrena îngheţarea sau reducerea anumitor activităţi nucleare iraniene, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor care sufocă economia iraniană.
Însă, după trei zile de discuţii intense la Geneva, iranienii şi marile puteri nu au ajuns la vreun acord, însă vor relua negocierile pe 20 noiembrie.

Anterior, ministrul israelian al Economiei, Naftali Bennett, a declarat că va merge marţi, 12 noiembrie, în Statele Unite pentru a “face lobby pe lângă zeci de membri ai Congresului”.

Israelul, singura putere nucleară în regiune, apreciază că Iranul deţine arma atomică şi ameninţă cu regularitate că va ataca instalaţiile nucleare iraniene.

 

 

What Next?

Related Articles