Israelul intenţiona în 2010 să atace instalaţiile nucleare iraniene

Iranul si fabricarea bombei atomice. foto rtv.net

Se pare că Israelul intenţiona încă din 2010 să atace capacităţile nucleare iraniene. Astfel, premierul israelian,Benjamin Netanyahu, şi ministrul Apărării, Ehud Barak, ar fi dat ordin armatei, în 2010, să pregătească un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, acesta fiind, în cele din urmă, anulat.

Motivul pentru care acest ordin nu a fost pus în aplicare ar fi fost acela că şeful Statului Major general de la acea dată,generalul Gaby Ashkenazi, şi şeful Mossadului, Meir Dagan, s-ar fi opus.

La finalul unui “Forum al celor şapte”, care reunea cei mai importanţi şapte miniştri şi la care erau prezenţi generalul Ashkenazi şi Meir Dagan, Netanyahu a ordonat să se ridice nivelul de pregătire al armatei la “P plus”.

Dar Meir Dagan s-a opus acestei iniţiative, potrivit postului de televiziune “2”, citat de Haaretz şi MEDIAFAX. Acesta ar fi declarat că “o decizie de declanşare a unui război împotriva Iranului nu
poate fi luată decât de cabinetul de securitate, care reuneşte 15 miniştri.
Şeful Statului Major şi-a exprimat temerea că ridicarea nivelului alertei ar putea “duce la noi evoluţii pe teren”.

Ehud Barak, care a fost intervievat de postul de televiziune, a afirmat că şeful Statului Major i-a răspuns lui Netanyahu că armata nu era pregătită, întrucât nu dispunea de mijloacele
operaţionale pentru a desfăşura un atac împotriva Iranului.
Potrivit ministrului Apărării,decizia de a mări nivelul alertei “nu înseamnă neapărat război”. În cele din urmă, proiectul atacului a fost abandonat.

Sursa: Haaretz, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles