Israelul “înconjurat” diplomatic de Turcia

Turcia-Israel o relatie mai mult decat tensionata

În urma declanşării scandalului diplomatic dintre Turcia şi Israel soldat deja cu plecarea de la post a ambasadorului isrealian la Ankara, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, a iniţiat un turneu diplomatic în Africa de Nord cu scopul izolării plitice a statului evreu.

Astfel, pe 14 septembrie el s-a aflat la Cairo unde a criticat virulent Israelul. Acesta a declarat de la Cairo că recunoaşterea unui stat palestinian este “obligatorie”, făcând referire la cererea pe care palestinienii se pregătesc să o prezinte Naţiunilor Unite.

Pentru a veni în întâmpinarea premierului turc, premierul egiptean, Essam Sharaf, a afirmat, în cursul unui interviu acordat unui post turc de televiziune şi citat de agenţia oficială egipteană MENA, că tratatul de pace semnat în 1979 cu Israelul “nu are un caracter sfânt”. “Tratatul de la Camp David poate fi oricând discutat ori modificat în interesul regiunii sau pur şi simplu al păcii. Tratatul de pace nu are un caracter sfânt şi poate suferi schimbări”, a declarat Sharaf.

Erdogan şi-a continuat turneul în Tunisia unde, referindu-se la Israel acesta a declarat că Israelul “nu va mai putea să facă ce vrea în Mediterana” şi a reiterat că nave militare turce vor însoţi eventualele vapoarele cu ajutoare care se îndreaptă către Gaza.

În acelaşi context, Erdogan a reafirmat că “relaţiile cu Israelul nu se vor putea normaliza atâta timp cât Israelul nu prezintă scuze pentru atacul asupra navei turce, nu despăgubeşte familiile victimelor şi nu ridică blocada în Fâşia Gaza”.

Primul ministru turc se bucură de o mare popularitate în rândul ţărilor arabe ca urmare a poziţiilor pe care le-a exprimat în legătură cu conflictul israeliano-palestinian.

Primul minstru turc se va deplasa în Libia, ultima etapă a turneului său în regiune.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles