Israelul a acceptat reluarea negocierilor de pace cu Palestina

posibila harta a viitorului stat palestinian

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că Israelul a acceptat propunerea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE şi ONU) privind reluarea negocierilor pentru pace în următoarele săptămâni.

“Israelul consideră binevenit apelul Cvartetului privind negocieri directe între părţi, fără condiţii prealabile, cum au propus preşedintele Barack Obama şi premierul Netanyahu”, se arată într-un comunicat.

Comitetul executiv al OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestiniei) a asigurat joi 29 septembrie, că “nu va accepta negocieri care să nu aibă limite minime de responsabilitate şi seriozitate în ce priveşte aşezările evreieşti, confiscarea pământurilor şi distrugerea proprietăţilor palestiniene de către coloniştii” israelieni.

OEP şi-a reafirmat “angajamentul faţă de soluţia a două state între frontierele din 1967 şi voinţa de a negocia pentru a se ajunge la o soluţie” şi a cerut guvernului israelian “sa ţină cont de toate bazele şi referirile cererii Cvartetului, mai ales cele referitoare la încetarea activităţii de colonizare şi de recunoaştere a frontierelor din 1967 pentru ca negocierile să poata fi reluate repede”.

Cvartetul pentru Orientul-Mijlociu a propus un calendar al reluarii negoicerilor intre Israel si Palestina, ca reactie la cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU. Calendarul presupune realizarea unui acord de pace pana la finalul lui 2012.

Israelienii si palestinienii se vor intalni intr-o prima faza într-o lună pentru a stabili “un calendar şi o metodă de negocieri.

sursa: HAARETZ

What Next?

Related Articles

One Response to "Israelul a acceptat reluarea negocierilor de pace cu Palestina"

  1. Imi place acest post si citesc intotdeauna cu placere posturi pe astfel de subiecte.