Iranul speriat de reacţia comunităţii internaţionale privind programul său nuclear

Iran Centrala nucleara de la Busher

Declanşată ca urmare a publicării raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) privind programul nuclear iranian, comunitatea internaţională s-a pronunţat tot mai virulent pentru adoptarea unor sancţiuni mai ferme împotriva Iranului ca acesta să renunţe la partea militară a programului său nuclear.

Ca reacţie, ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi a declarat că Iranul este dispus să îşi intensifice cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA): “Suntem mai pregătiţi ca niciodată să cooperăm cu AIEA, dacă agenţia îşi echilibrează poziţia şi respectă regulile şi acordurile garantate”.

AIEA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de “posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear iranian” într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută. Prezentând mii de pagini de documente, fotografii făcute din satelit şi informaţii obţinute de la statele membre, agenţia a afirmat că Iranul face paşi în direcţia dezvoltării bombei nucleare, deşi republica islamică susţine că programul său este pur civil.

ONU a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intenţiile Teheranului, iar Statele Unite intenţionează să impună sancţiuni vizând sectorul petrochimic iranian.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles