Iranul, pe de-o parte – SUA şi China, pe de alta

SUA si China. foto Deutsche Welle

Iranul este considerat, la momentul actual, cel mai mare pericol pentru pacea şi securitatea  globală. Aceasta,potrivit Deutsche Welle.

În discuţia cu premierul chinez Wen Jiabao (avută la Beijing, în urmă cu două zile) ministrul american al finanţelor, Timothy Geithner,şi-a propus să abordeze atât chestiunea subevaluatei monede chineze, cât şi dorinţa SUA ca autorităţile de la Beijing să-şi reducă importurile de petrol iranian.

Pentru că acest ţiţei reprezintă “gura de aer de care profită teocraţia iraniană spre a da cu tifla vestului”, se afirmă în articolul din Deutsche Welle.

Totodată, pe agenda discuţiilor s-a aflat programul nuclear iranian, care pare a fi înregistrat progrese notabile.

SUA exercită presiuni asupra Chinei comuniste şi i-a cerut să-şi sisteze sprijinul acordat iranienilor, inclusiv în Consiliul de Securitate ONU, şi să participe la embargoul impus regimului islamist de la Teheran.

China este principalul client al Iranului. Teheranul mai vinde cantităţi mari de petrol Uniunii Europene şi Japoniei. Europenii au anunţat că vor renunţa la petrolul iranian. Iar japonezii şi-au manifestat dispoziţia de a participa la efortul lumii civilizate de a-i convinge prin sancţiuni şi embargo petrolier pe fundamentaliştii islamici iranieni să renunţe la construcţia bombei atomice.

China a declarat însă că nu consideră “înăsprirea sancţiunilor drept o cale bună de reducere a tensiunilor şi de rezolvare a problemei programului nuclear iranian”.

Cu toate acestea, se pare că chinezii par să-şi fi redus la jumătate, luna trecută, importurile de ţiţei iranian, un embargo parţial, pe care l-au prelungit cu o lună.

Pe de altă parte, China comunistă e, în Pacific şi la nivel global, adversarul strategic al SUA, şi nu vrea să se creadă că a cedat în faţa presiunilor americane.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles