Iranul ar putea opri exportul de petrol către ţările UE

Criza iraniană ar putea genera o excaladare a preţului petrolului - foto DC News

Oficiali iranieni afirmă tot mai vehement că Iranul este pregătit să impună interzicerea exporturilor de petrol către Europa, ca răspuns la sancţiunile adoptate de Occident în luna ianuarie.

“Parlamentul este pregătit să sisteze exporturile de petrol către Europa” a spus deputatul iranian Ali Larijani, citat de Fars Press.

Un alt membru al Parlamentului, Mohammad Javad Karimi Ghodousi, a fost de acord cu acesta, invocând cererile de studenţi care au demonstrat luni, “trebuie să luăm măsrui revoluţionare şi să interzicem vânzarea de petrol către Europa”.

În schimb, un oficial militar iranian a apreciat că sancţiunile nu conteaza cu adevarat. “Sancţiunile occidentale sunt sortite eşecului, de la început şi inutile, deoarece acestea nu sunt în natura şi esenţa lor  economice  ci au un conţinut pur birocratic”, a declarat general de brigadă Mohammad Reza Naqdi, comandant al Brigăzilor Basij.

Sancţiunile aplicate în loc luna trecuta sunt menite pentru a forţa Iranul să ofere mai multe informaţii cu privire la programul său nuclear prin oprirea vânzării sale de petrol brut, care generează jumătate din veniturile Iranului.

Occidentul consideră că Teheranul ar putea fi încercarea de a dezvolta arme nucleare, dar Iranul a fost mult timp susţinut că programul său nuclear este exclusiv pentru producerea de energie civilă.

Conform Energy Information Administration din SUA, Iranul exportă 2,2 milioane de barili de petrol pe zi, din care 18% spre pieţele europene. la nivel mondial consumul este de aproximativ 89 milioane de barili de petrol pe zi.

Sancţiunile ce urmează a fi impuse de către UE sunt încă în curs de elaborare, şi este de aşteptat că vor avea o perioadă de graţie de până la opt luni. Perioada de graţie va permite rafinăriile europene să găsească noi furnizori şi Iran pentru a gasi noi cumparatori.

Iranul va avea în continuare posibilitatea de a vinde petrol în China, India şi alte ţări asiatice, dar, probabil, cu o reducere de 10% la 15%. Aproximativ 35% din exporturile de petrol ale Iranului merg, în prezent în China şi India.

Liderii occidentali au fost de mers pe jos o linie fina cu Iranul, de lucru pentru a veni cu un plan care strange finanţele ţării încă nu se duce la o pierdere a exporturilor de petrol iraniene, care ar putea trimite ţiţei şi a preţurilor exorbitante benzina.

sursa: CNN

What Next?

Related Articles