Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a construi bomba atomică

Iranul si fabricarea bombei atomice. foto rtv.net

Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a construi bomba atomică în interval de două până la patru luni.

Ar avea apoi nevoie “de opt până la zece luni să fabrice această armă”, potrivit unui raport întocmit de Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională, o organizaţie non-profit independentă.

Acest raport vine să sprijine declaraţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat luna trecută că Iranul ar avea nevoie de “aproximativ un an pentru a produce bomba nucleară, dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie”.

Potrivit datelor culese şi furnizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), acest nou raport arată că cele “două-patru luni” ale primei faze corespund necesităţii obţinerii a 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit necesare fabricării bombei nucleare.

“Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta”, mai avertizează raportul.

“Dacă Iranul ar reuşi să producă suficient (uraniu) pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să îşi testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa”, adaugă acest raport.

Se apreciază că “cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obţină o astfel de armă este acela de a-l opri să acumuleze suficient material nuclear exploziv”.

Pe de altă parte,într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel publicat luni, liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul Iranului “de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice”.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles