Iran: situatia s-a deteriorat ca urmare a protestelor violente generate de alegerile de vineri

Ghidul suprem iranian a cerut anchetarea acuzaţiilor conform cărora alegerile prezidenţiale din 12 iunie au fost marcate de fraude, în cea de-a treia zi de haos declanşat după declararea victoriei lui Mahmoud Ahmadinejad.


Susţinătorii opoziţiei au ignorat interdicţia guvernului şi au organizat un marş de protest în faţa Universităţii din Teheran.

Potrivit martorilor, mulţimea scandând slogane precum “moarte dictatorului” s-a adunat la Universitatea din Teheran în pofida faptului că autorităţile au respins solicitarea principalului lider de opoziţie, Mir Hossein Moussavi, privind organizarea unui protest la nivel naţional.

Capitala iraniană a fost scena unor represalii sporadice la adresa protestatarilor, pe fondul reuniunilor în masă atât în sprijinul, cât şi împotriva lui Ahmadinejad, a cărui declaraţie că, în urma votului de vineri, a obţinut peste 62% din voturi este contestată de Moussavi.

Pe fondul continuării protestelor din Iran, preocupările internaţionale privind alegerile din 12 iunie şi urmările acestora s-au intensificat, vicepreşedintele american, Joe Biden, exprimându-şi “dubiile”, Germania convocând ambasadorul Teheranului la Berlin, iar Israelul avertizând asupra ameninţării crescânde pe care o reprezintă ambiţiile nucleare iraniene.

Susţinătorii lui Moussavi au afirmat, pe forumurile online, că marşurile de protest vor continua cu sau fără acordul autorităţilor. Zeci de mii de oameni din întreaga lume le-au pus la dispoziţie website-uri care găzduiesc forumuri şi şi-au îndemnat prietenii să poarte culoarea verde, în semn de solidaritate.

Confruntări între poliţie şi manifestanţi au izbucnit luni seara, la Teheran, în cursul unui miting la care participau sute de mii de persoane.

Focuri de armă au fost auzite la finalul manifestaţiei a câteva sute de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, rivalul învins de preşedintele

ultraconservator.

Martori au raportat că la sfârşitul manifestaţiei, persoane în civil ar fi tras împotriva demonstranţilor, rănind mai mulţi din rândul acestora. Atacatorii

erau îmbrăcaţi în civil şi nu aparţineau poliţiei, potrivit acestor martori.

Un manifestant iranian a fost împuşcat mortal şi mai mulţi au fost răniţi.

Fotoreporterul, care a refuzat să-şi dezvăluie numele, a văzut cadavrul unui bărbat împuşcat în frunte în faţa unei baze incendiate a unei miliţii islamice.

El a realizat fotografii ale bărbatului neînsufleţit, cu faţa însângerată, transportat de alţi manifestanţi.

Manifestanţii au dat foc la pneuri şi la pubele în piaţa Azadi, la finalul manifestaţiei din centrul oraşului.

Cel puţin trei motociclete au fost incendiate. Fumul era vizibil în zonă, în timp ce mai mulţi protestatari fugeau.

Forţele de ordine au folosit de asemenea gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Moussavi, care contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Ahmadinejad, se declară pregătit să participe la un nou scrutin

“Suntem pregătiţi să participăm din nou la alegerile prezidenţiale”, a declarat Moussavi, prezent la mitingul organizat de opoziţie la Teheran. “Votul poporului este mai important decât persoana lui Moussavi şi decât oricine altcineva”, a subliniat politicianul iranian.

Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, cei doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din Iran care contestă rezultatele scrutinului, au fost prezenţi la mitingul de la Teheran.

La manifestaţie participă şi fostul preşedinte reformist Mohammad Khatami. Fostul preşedinte va continua să se opună realegerii în funcţie a lui Mahmoud Ahmadinejad până la organizarea unui nou scrutin.

Familiile iranienilor arestaţi au protestat în faţa tribunalului

Duminică, poliţia a anunţat arestarea a 170 de persoane, dintre care 60 “de organizatori” de manifestaţii.

Teheranul a fost teatrul unor proteste, sâmbătă, şi al unor confruntări violente, duminică, între poliţie şi manifestanţii care contestă legitimitatea realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

 

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a invitat, duminică, pe Mir Hussein Moussavi, că conteste în continuare rezultatul alegerilor prezidenţiale iraniene din 12 iunie exclusiv pe căi legale.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles