Iran si SUA – posibilă relansare a discuţiilor pe tema programului nuclear iranian

Iranul si fabricarea bombei atomice. foto rtv.net

Iranul si fabricarea bombei atomice. foto rtv.net

SUA şi-a manifestat deschiderea de a colabora cu noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, în condiţiile în care administraţia iraniană se va angaja serios în eforturile de a rezolva disputa privind programul nuclear al Teheranului.

Această intenţie a fost transmisă de Departamentul de  Stat american, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.
“Secretarul de stat, John Kerry, salută angajamentul Ministerului de Externe iranian în vederea

elaborării unui răspuns substanţial şi îşi exprimă acordul privind o întâlnire pe termen scurt cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania, coordonată de înaltul reprezentant al UE, Catherine Ashton, pentru a discuta despre programul nuclear”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Catherine Ashton declarase anterior că ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, se va întâlni cu omologii săi, cel britanic, cel chinez, cel francez, cel rus, cel american şi cel german în această săptămână, pentru a discuta despre programul nuclear al Teheranului, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

La rândul său, Casa Albă a precizat luni că Secretarul american de stat John Kerry se va întâlni în această săptămână, la New York, cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, fără a exclude o întâlnire între preşedinţii Barack Obama şi Hassan Rohani.

În acelaşi timp, Martin Nesirsky, purtător de cuvânt al ONU, a declarat recent, într-un interviu pentru agenţia iraniană de presă IRNA, că o întâlnire între Obama şi Rohani ar putea avea loc marţi, în contextul unui dineu găzduit de Secretarul general al ONU.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles