Iran şi AIEA – discuţii fără prea multe rezultate

Sigla AIEA. foto rfi.

Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în Iran, efectuată cu scopul de a clarifica situaţia programului nuclear al acestei ţări, s-a încheiat fără să se înregistreze progrese, potrivit IRNA, preluată de AFP şi AGERPRES.

Cele două părţi au căzut de acord să continue discuţiile la o dată stabilită de ambele părţi, fără însă să fie dezvăluită această dată.

Potrivit agenţiei IRNA, în cele trei zile petrecute în Iran, delegaţia AIEA nu a vizitat nici o instalaţie nucleară.

Aceeaşi agenţie de ştiri afirma cu o săptămână în urmă că “inspectorii vor vizita probabil instalaţiile de la Fordo”, acolo unde se află a două uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului.

Înaintea plecării în Iran, delegaţia AIEA a declarat că doreşte, din partea autorităţilor de la Teheran, răspunsuri la întrebările privind posibila dimensiune militară a programului nuclear iranian, la care se face referire în ultimul raport al Agenţiei şi care a determinat statele occidentale să instituie noi sancţiuni împotriva Teheranului.

AIEA investighează programul nuclear iranian de opt ani, dar încă nu a reuşit să clarifice dacă acesta se derulează în scopuri civile – aşa cum susţine Teheranul – sau are şi o dimensiune militară.

Sursa: IRNA, AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles