Irakul şi rolul său în soluţionarea crizei din Siria

Hoshyar Zebari . ministrul irakian de Externe. foto wikipedia

Hoshyar Zebari . ministrul irakian de Externe. foto wikipedia

Prezent în România, la invitaţia ministrului român de Externe,Titus Corlăţean, ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari a acordat un interviu postului Radio România. Referitor la faptul că securitatea Irakului este afectată, datorită crizei din Siria, acesta a afirmat că “securitatea tuturor ţărilor vecine Siriei este afectată, de fapt, nu mai este vorba de o criză siriană, ci de una regională şi internaţională”.
La întrebarea dacă Irakul va participa la viitoarea conferinţă de la Geneva, ce vizează pentru soluţionarea crizei siriene, Hoshyar Zebari a răspuns:
“Cu siguranţă vom fi acolo pentur că suntem vecini cu Siria şi ca şi celelalte ţări vecine, suntem afectaţi direct de valul de refugiaţi, de răspândirea insecurităţii, de probleme cu controlul graniţelor. Cred că toate ţările vecine Siriei vor fi la Geneva. La ultima întâlnire, în iunie, contribuţia Irakului a fost extrem de importantă pentru că noi am venit cu ideea unui organism administrativ cu puteri executive, adică a unui guvern de tranziţie pentru Siria. Pentru asta ne-am inspirat din propria experienţă”.

Întrebat fiind dacă ar trebui şi Iranul să participe la conferinţa de la Geneva, ministrul irakian a afirmat că “toţi actorii importanţi din regiune, Arabia Saudită, Iran, Egipt,ar trebui să fie prezenţi, pentru că în prezent nu mai e vorba de o criză siriană, ci de una regională, chiar internaţională”.

S-au emis aprecieri cum că “din Kurdistanul irakian ar exista unele grupuri dornice să-i sprijine pe kurzii sirieni care în prezent sunt în conflict deschis, armat, cu jihadiştii şi extremiştii islamişti din Siria”.

“Politica guvernului regional kurd – care este parte a guvernului federal irakian – este de a nu interveni militar în conflcitul sirian şi de a nu sprijini nicio tabără. E adevărat că există un grad ridicat de simpatie, evident şi prin numărul mare de refugiaţi sirieni care vin în partea kurdă a Irakului. Dar politica noastră a fost să menţinem un echilibru să ajutăm. Însă evident că pe toţi ne interesează să nu asistăm la o ridicare a jihadiştilor, a extremiştilor, ca mişcările Al Nousra, sau Statul Islamic al Irakului şi Levantului sau Ahrar-e Sham, şi nu vrem ca acestea să ajungă o alternativă la regimul Assad sau să devină viitorii conducătorii ai Siriei”, a mai spus în interviu Hoshyar Zebari.

Sursa: RRA

What Next?

Related Articles

One Response to "Irakul şi rolul său în soluţionarea crizei din Siria"

  1. Corina says:

    Sa solutioneze criza si sa inceteze cu razboaiele! In loc sa ne punem mintile la contributie sa scapam de incalzirea globala, stam si ne jucam cu pustile si cu banii.