Irakul declară că nu poate opri transferul de arme din Iran în Siria

ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari. foto romanian.ruvr

ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari. foto romanian.ruvr

Irakul este incapabil să oprească transferul de armament din Iran în Siria, transfer ce se realizează prin spaţiul său aerian. Aceasta, potrivit declaraţiilor ministrului irakian de Externe, Hoshyar Zebari, citat de Reuters.

Cei doi ani de Război Civil din Siria au amplificat disputa dintre şiiţi şi suniţi, iar stabilitatea internă a Irakului, şi aşa extrem de fragilă, este din ce în ce mai ameninţată de extinderea conflictului dintre cele două ramuri ale islamului.

”Noi respingem şi condamnăm transferul de arme care se face prin spaţiul nostru aerian, şi vom trimite o informare oficială Iranului, privind atitudinea noastră. Însă, nu avem capacitatea de a-l opri,” a declarat Zebari.

Amintim că Iranul este unul din principalii aliaţi al preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, care duce de peste doi ani de zile un război cu rebelii sirieni, scindaţi în mai multe facţiuni – în marea lor parte, suniţi.

Statele Unite ale Americii, un aprig contestatar al lui Assad, a avertizat în mai multe rânduri Irakul, să nu permită tranzitul armelor destinate regimului guvernamental.

”Dacă consideraţi că aceste zboruri încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, interziceţi importurile şi exporturile de armament din Iran. În numele guvernului, vă invit să ne ajutaţi să stopăm aceste zboruri din spaţiul aerian irakian,” a mai adăugat Zebari.

Acesta a mai spus că s-au efectuat verificări aleatorii aeronavelor care veneau din Iran cu destinaţia Siria, însă, s-au găsit doar ajutoare neletale, cum ar fi, medicamente şi alimente.

Zebari a conchis că Irakul nu oferă arme sau bani Siriei, şi că, în ciuda cerinţelor Damascului, nu-i vinde petrol la un preţ preferenţial.

Surse: Reuters

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles