Iordanienii protestează şi cer schimbarea guvernului

Mii de iordanieni au protestat după rugăciunea de vineri 28 ianuarie, pentru a treia săptămână consecutiv, cerând schimbarea guvernului şi implementarea de reforme politice şi economice, relatează DPA.

Cea mai mare manifestaţie a avut loc la Moscheea Grand Husseini, din centrul Ammanului, însă proteste similare au fost anunţate în oraşele Irbid, Zarqa şi Aqaba, au declarat martori oculari.

Manifestaţiile au fost organizate de partidele islamice de opoziţie, sindicate, societatea civilă şi activişti.

Participanţii au fluturat pancarte şi au scandat sloganuri în care îi cer regelui Abudllah al II-lea să demită guvernul, pe care îl acuză că nu a îndeplinit aspiraţiile poporului.

De asemenea, ei au cerut monarhului să dizolve camera inferioară a Parlamentului, aleasă recent, care i-a acord un vot de încredere executivului cu o majoritate fără precedent.

Protestatarii vor formarea unui guvern de salvare naţională, pentru a pregăti terenul pentru un cabinet ales.

În timpul unei reuniuni cu parlamentarii ce a avut loc joi, regele Abdullah le-a cerut tuturor oficialilor să îşi asume responsabilitatea şi să nu se ascundă în spatele monarhului. “Toate dosarele ar trebui deschise publicului, îndoielile lămurite şi greşelile corectate”, a spus regele.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles