Învinuiţii de la Banca Transilvania au fost achitaţi

Preşedintele CA al Băncii Transilvania şi ceilalţi învinuiţi în dosarul privind manipularea pieţei de capital, în cazul modului de tranzacţionare a acţiunilor Băncii Transilvania, au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti.

Prin modul de tranzacţionare s-ar fi creat un prejudiciu în valoare de 13,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucureşti a decis schimbarea încadrării juridice date de procurorul DIICOT în acest dosar, în cazul tuturor inculpaţilor: Horia Ciorcilă – preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi – fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Anastasios Isaakidis – angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Mirela Silaghi şi Sergiu Dan Dascăl.

“Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte, pronunţată azi (luni,4 iulie n.r) de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusa manipulare a pieţei de capital şi apreciez că, prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul şi, implicit, nici beneficiarul tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital”, a declarat Ciorcilă citat de MEDIAFAX.

Totodată, instanţa a luat act de decesul lui Claudiu Silaghi la data de 21 martie şi a dispus încetarea procesului penal faţă de acesta, în baza articolului 10, alineatul 1, litera G din Codul de procedură penală, pentru infracţiunile: de “manipulare a pieţei de capital în formă continuată”, “utilizarea de informaţii privilegiate în formă continuată” şi “spălare de bani în formă continuată”.

Silaghi a fost acuzat că a cumpărat în perioada mai – decembrie 2010, în numele soacrei sale, Doina Mărioara Cojocaru, mai multe acţiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informaţia potrivit căreia Bank of Cyprus intenţionează să cumpere un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca.

Silaghi a vândut în data de 7 decembrie, tot în numele soacrei sale, toate acţiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, către Bank of Cyprus.

Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţă – potrivit DIICOT – de informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania. Ulterior, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles