Investitiile straine directe in Romania in 2008 ar putea atinge nivelul de 7,8 miliarde euro

Intr-un raport al Departamentului de Cercetare si Strategie al BCR se afirma ca in contextul atragerii de noi investitii în industrie cat si ca urmare a finalizarii unor privatizari conform unei sinteze macroeconomice, investitiile straine directe in Romania ar putea atinge nivelul de 7,8 miliarde euro în 2008.


Având în vedere valoarea ridicată înregistrată de investiţiile străine directe în primele doua luni din 2008 (1,2 miliarde euro) şi perspectivele bune pentru restul anului, analiştii au revizuit în creştere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazează şi pe veniturile care se pot încasa în anul 2008 în urma privatizării unui număr de aproximativ 60 de societăţi comerciale de stat.

Investiţiile străine directe vor continua să crească în condiţiile în care România este considerată de către investitorii pe termen lung drept cea mai atractivă destinaţie din regiune conform unui studiu Ernst&Young.

Conform studiului, aderarea României la NATO şi, ulterior, la Uniunea Europeană, dimensiunea pieţei, locaţia atractivă şi forţa de muncă înalt calificată sunt avantaje competitive importante ale României.

Totodată, raportul atractiv dintre costul unitar al forţei de muncă şi productivitatea muncii plasează România în topul preferinţei investitorilor străini. Chiar şi în condiţiile unui ritm înalt de creştere a salariilor, România va păstra în următorii ani un avantaj faţă de alte state din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al raportului dintre costul unitar al forţei de muncă şi productivitatea muncii.

Spre deosebire de Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, România a început să atragă investiţii străine directe semnificative (fluxuri anuale de peste cinci miliarde de euro) abia după anul 2004.

O primă consecinţă a acestei întârzieri în atragerea investiţiilor în industria prelucrătoare este dezechilibrul puternic dintre importuri şi exporturi din ultimii ani care a determinat apariţia unui deficit comercial semnificativ. Abia în anul 2008 investiţiile străine directe au început să producă efectele scontate prin creşterea exporturilor şi încetinirea importurilor în urma orientării cererii consumatorilor spre bunuri produse în ţară.

Cu toate acestea, recentele greve din sectorul privat ar putea să schimbe percepţia investitorilor străini asupra României, iar pe termen mediu şi lung România nu va mai fi privită ca o destinaţie ieftină pentru afaceri.

Cererile salariale din sectorul privat pot conduce la presiuni inflaţioniste, iar un element foarte important în prezent este menţinerea acestor cereri în sfera sectorului privat fără o propagare către sectorul public. Un avantaj este acela că sectorul privat deţine mecanismele necesare pentru corectarea dezechilibrelor induse de creşterea costurilor salariale.

sursa: ROMPRES

What Next?

Related Articles