Intrevedere Barosso – Orban pe tema deficitului bugetar al Ungariei

Ungaria este într-o “situaţie delicată”, iar noul guvern condus de Viktor Orban trebuie să accelereze consolidarea finanţelor publice. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, la finalul unei întrevederi la Bruxelles avute cu premierul ungar.Şeful guvernului ungar s-a întâlnit cu preşedintele CE pentru a obţine acordul Uniunii Europene (UE) în privinţa unui deficit bugetar peste limita convenită pentru 2010.

Ungaria, prima ţară din UE care a primit un pachet de asistenţă financiară din cauza crizei, “este într-o situaţie foarte delicată”, a spus Barroso în timpul unei conferinţe comune cu Orban.

“Mesajul nostru pentru Ungaria şi alte state este că ar trebui să accelereze consolidadrea fiscală şi nu să o relaxeze. Nu ar trebui să opunem consolidarea fiscală creşterii. Fără disciplină fiscală nu vom înregistra creştere economică”, a declarat Barroso reporterilor.

În schimb, Cabinetul premierului Orban a respins adoptarea unor noi măsuri de austeritate, iar ministrul Economiei şi Finanţelor, Gyorgy Matolcsy, a afirmat că “accelerarea dezvoltării economice are prioritate faţă de consolidarea finanţelor”.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, ulterior că “este hotărât să reducă deficitul bugetar”. Şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, în săptămâna aceasta, că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles