Întrevedere Baconschi – Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pentru securitate internaţională

Ellen Tauscher si Teodor Baconschi. foto karadeniz.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut pe 6 octombrie 2011, o întrevedere cu  Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pentru securitate internaţională şi controlul armamentelor, se arată într-un comunicat al MAE.
Cei doi oficiali au participat la dezbaterea „Sistemul de apărare antirachetă: oportunităţi, costuri şi implicaţii pentru securitatea transatlantică”, organizată de Institutul de Studii Populare.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat următoarele teme de discuţie:
– participarea României la sistemul de apărare antirachetă;
– includerea României în programul Visa Waiver;
– identificarea unor căi de stimulare a creşterii investiţiilor americane în România.

Cei doi demnitari şi-au exprimat convingerea că operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va contribui în mod esenţial la consolidarea securităţii României, a SUA şi a aliaţilor din NATO.

Şeful diplomaţiei române a specificat că eliminarea, într-un viitor previzibil, a obligativităţii vizelor de intrare în SUA pentru cetăţenii români – este de natură să contribuie decisiv la consolidarea cooperării între România şi SUA, în spiritul Declaraţiei privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI, adoptată la Washington de cei doi şefi de stat, în contextul recentei vizite în SUA a Preşedintelui României.
Teodor Baconschi a subliniat că numeroasele exemple de succes în cooperarea economică reprezintă tot atâtea premise şi argumente pentru creşterea investiţiilor SUA în România şi pentru consolidarea cooperării în domeniul energetic.

 

Sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles