Întrebarea zilei: se suspendă, au ba?

Traian Băsescu. foto presedintia României

Căldură mare, mon cher! ar exclama nenea Iancu. Iar de la căldurile astea mari se pare că politicienilor li s-au încins minţile.

Astfel, după ce la începutul săptămânii am auzit una-ntr-una cum Ponta, a plagiat sau copiat (sau ce alt sinonim mai doriţi) pagini întregi în teza sa de doctorat şi de aceea pdl-ii l-au poreclit “premierul copy-paste”, după ce 2 noi miniştri (mă refer la Puiu Haşoti şi la Ecaterina Andronescu) au fost puşi în situaţia de a declara pe propria răspundere că nu au plagiat diferite pasaje în tezele lor de doctorat – ipostază umilitoare în care a vrut să îi aducă Traian Băsescu – joi a venit rândul preşedintelui. Şi, se pare că preşedintele a cam “sfeclit-o”. Adică, a ajuns într-o ipostază prin care a mai trecut în urmă cu câţiva ani, în aşteptare de a fi SUSPENDAT.

Prin urmare, joi, 5 iulie 2012, purtând cravata violet (că fiind joi, e flacăra violet!) a venit în plenul parlamentului şi a afirmat, printre altele, că guvernul condus de “premierul copy-paste”,  în încercarea de a-l suspenda, a pus în fapt la cale un commplot. Un complot prin care erau subminate eforturile depuse de el, preşedintele Traian Băsescu, pentru “curăţarea” sistemului judiciar. Totodată, complotul pus la cale de cei aflaţi acum la guvernare ar fi fost menit să distragă atenţia de la acuzaţiile ce planează asupra premierului Victor Ponta care ar fi plagiat în teza sa de doctorat.

La rândul ei, coaliţia aflată acum la putere susţine că Băsescu şi-a depăşit atribuţiile şi a interferat în sistem după realegerea sa, în 2009. De fapt, există voci care susţin că apropiaţi ai lui Traian Băsescu sunt “protejaţi”de unele proceduri judiciare, iar DNA-ul (structură creată de când este Băsescu şef al statului) este “plin de aliaţi politici de ai preşedintelui”, potrivit agenţiei AP.

Până una-alta, la ora redactării articolului, Curtea Constituţională trebuia deja să se pronunţe pe această problemă. Iar mai apoi, în jurul orei 17 va avea loc din nou o şedinţă extraordinară a Parlamentului.

Mergând pe ideea că Parlamentul sau, mare parte din el, va vota suspendarea lui Traian Băsescu, va urma un referendum. Iar poporul va fi chemat la vot. Ce vor face oare cei din USL dacă, asemeni lui Boc, care a câştigat alegerile la Cluj, Traian Băsescu nu va fi suspendat de români?

Şi aceasta, nu din prea mare dragoste de Băsescu, cât din cauza absenteismului la urne!

Sau pentru că unii dintre românii care au ascultat speech-ul lui Traian Băsescu vor fi reţinut fraza:
“”Îmi reproşaţi angajarea publică şi declaraţiile pe care le-am facut. Nu am văzut fapte incriminatorii, ci am văzut declaraţii. Sunt la fel de liber ca orice politician să fac declaraţii. De cele mai multe ori declaraţiile mele au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu Guvernul, BNR şi Parlamentul în momentele de criză”, a declarat cel care este încă preşedintele ţării.

Aşadar, deocamdată suntem în aşteptare. Se suspendă, au ba…

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

One Response to "Întrebarea zilei: se suspendă, au ba?"

  1. lica says:

    LOCUL LUI TRAIAN BASESCU , (PE BAZA DOSARELOR PENALE DE LA FISET) ESTE FARA DISCUTIE LA “PUSCARIE” . UN SEMENEA INFRACTOR NU ARE CE CAUTA IN FRUNTEA STATULUI ROMAN. CA PRESEDINTE A ANULAT LEGEA PENSIILOR MILITARE DE STAT , UNICAT PE GLOB.