Intalnirea ministrilor apararii din statele membre NATO la Vilnius

Ministrii apararii din statele NATO se intalnesc, joi si vineri, la Vilnius pentru o sesiune informala. Discutiile se vor desfasura pe parcursul a 2 zile.


Sedinta informala va fi condusa de Secretarul General al NATO Jaap de Hoop Scheffer. Principalele teme de discutie se vor axa in jurul viitorului summit ce va avea loc la Bucuresti si a misiunilor si operatiunilor pe care Alianta le desfasoara in prezent.

Unul dintre subiectele principale abordate va fi cel referitor la situatia de securitate din Afganistan. Se va acorda o importanta deosebita discutiilor cu reprezentantii oficiali ONU, UE, de la Banca Mondiala, contributorii non-NATO si cu ministrul afgan al apararii. Se va incerca gasirea de solutii pentru realizarea unei paci durabile, menita sa aduca prosperitate in Afganistan.

O atentie deosebita se va acorda situatiei din Kosovo, in cadrul unei intalniri cu contributori KFOR, ne-membri NATO.
Pe agenda intalnirii de la Vilnius vor figura si alte teme de discutie, cum ar fi: apararea anti-terorista, avertizarea timpurie in domeniul maritim, Forta de Raspuns NATO, proliferarea armelor de distrugere in masa, apararea impotriva atacurilor informatice.

In 7.02.2008, in cadrul Comisiei NATO-Ukraina, ministrul ucrainian al apararii, Yuriy Yekhanurov, va prezenta prioritatile politicii de securitate si aparare ale tarii sale, cooperarea Ukrainei cu Alianta si sprijinul acordat, in continuare, misiunilor NATO.

In 8.02.2008, in cadrul unui pranz de lucru, ministrii apararii statelor membre NATO se vor intalni cu ministrul rus al apararii, Anatoly Serdyukov. Se va discuta despre problemele cu care se confrunta Consiliul NATO-Rusia si despre cooperarea militara dintre cele doua puteri militare.

Sursa: NATO int

What Next?

Related Articles