Întâlnirea dintre Cameron şi liderii europeni după BREXIT

Cameron, Hollande si Merkel dupa BREXIT. foto irishtimes

Cameron, Hollande si Merkel dupa BREXIT. foto irishtimes

Prim-ministrul britanic, David Cameron urmează să se întâlnească cu liderii europeni pentru prima oară după decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană. Acesta va discuta, în cadrul summit-ului de la Bruxelles, atât implicaţiile pe care le are decizia cetăţenilor englezi, cât şi pentru a informa care sunt următorii paşi pe care îi va face Marea Britanie.
Cancelarul german, preşedintele francez şi liderul italian au subliniat luni, 27.06.2016, “imposibilitatea derulării tratativelor, formale ori informale, referitoare la părăsirea Uniunii de către Marea Britanie în acest moment”.

În altă ordine de idei, George Osborne a eliminat eventualitatea de a-l înlocui pe David Cameron în funcţia de Prim-ministru, iar Secretarul pentru sănătate, Jeremy Hunt, a accentuat necesitatea menţinerii Regatului Unit în piaţa unică a Uniunii Europene.

În timp ce continetul european încearcă să se obişnuiască cu opţiunea poporului britanic, David Cameron va participa la o şedinţă a liderilor europeni imediat după ce se va întalni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Prim-ministrul şi-a anunţat decizia de a-şi depune demisia în toamna acestui an, după ce rezultatul referendum-ului de saptamana trecută a fost în opozitie cu dezideratul său.

Pe 27.06.2016, Cameron a anunţat că un grup de lucru special este înfiinţat în interiorul Guvernului cu scopul iniţierii paşilor necesari pentru părăsirea Uniunii Europene, însă momentul în care va avea loc invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona va rămane la latitudinea succesorului său.

Dacă Angela Merkel sprijină acordarea unei perioade de timp suficientă pentru organizarea noului guvern britanic, alţi lideri europeni evidenţiază importanţa soluţionării acestei probleme cât mai repede posibil pentru a se putea concentra pe alte chestiuni, cum ar fi consolidarea graniţelor şi combaterea terorismului.

Sursa: www.bbc.com

Luana Husariu

What Next?

Related Articles