Întălnire mai “în familie” între Merkel şi Cameron

Merkel si Cameron. foto Budesregierung-DenzelDeşi unora li se va părea “forţat”, sau, altora, “ceva aranjat”, în acest week-end doi mari leaderi din UE, al căror cuvânt contează în Uniune, au avut o întâlnire prelungită, alături de membrii familiilor lor, aproape de Berlin.
Mai exact, premierul Marii Britanii a fost invitat de cancelarul Germaniei să îşi petreacă week-endul, împreună cu soţia şi cei 3 copii,la  castelul Meseberg aflat în apropierea Berlinului. La rândul ei, Angela Merkel l-a avut alături pe şoţul ei,Joachim Sauer.

Într-o atmosferă relaxată cei doi leaderi au discutat, printre altele, de Acordul privind comerţul bilateral UE-SUA şi de lupta împotriva evaziunii fiscale din cadrul UE.

Probabil, cancelarul german s-a gândit că ar fi mai potrivită o astfel de abordare, într-o formulă mai familială, mai intimă, pentru a-i arăta omologului său că fac parte din aceeaşi familie. Că dorinţa premierului britanic de a întreprinde un referendum pentru a vedea dacă britanicii mai vor să fie în Uniune sau nu, poate fi ceva pripit.

După fizionomiile relaxate, s-ar părea că Merkel a reuşit, pentru moment, să-l facă pe Cameron să rămână de partea ei şi, până una-alta, să lupte împreună împotriva evaziunii fiscale din Uniune.

Probabil că şi mesajul ca Marea Britanie să rămână în UE, mesaj lansat de preşedintele american Obama către Cameron, a avut o oarecare importanţă.
Rămâne de văzut ce va decide până la urmă Marea Britanie.

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles