UE – creste rolul Agentiilor de dezvoltare regionala

Contextul actual internaţional, şi în principal, cel european, este în continuare marcat de căutări şi zbateri pentru identificarea unor soluţii concrete, menite să pună capăt crizei. În acest sens, orice iniţiativă, venită chiar şi de la nivel regional, care să informeze şi să propună soluţii, este una salutară.


Astfel, Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi partenerii Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj, Europe Direct Allier şi UBB Radio Online au organizat un training pentru jurnaliştii din regiunea de NV a României, pe două mari teme: “Proiectele REGIO – de la idee la succes” şi “Redresarea economică şi socială în Uniunea Europeană”.

În cele două zile de desfăşurare (25 – 26 martie), 21 de jurnaliştii sosiţi la Cluj-Napoca din regiunea de NV (mai exact, judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş, Satu-Mare) au avut prilejul să asiste la întâlniri şi dezbateri cu personalităţi din mediul academic (profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef pentru aderarea României la UE; fostul ministru de Finanţe, profesorul în economie, Daniel Dăianu) din mediul privat, (Directorul general al Băncii Transilvania (BT), Robert Rekkers), din structuri guvernamentale (consilierul personal al premierului Emil Boc, fost europarlamentar, Adreea Paul Vass) jurnalista franceză, Théodora Yonkova, (journalist regiunea Allier – Franţa); Adrian M. Popa, preşedintele APPC.

În prima zi de dezbateri, Directorul general al ADR NV, Claudiu Coşier a încercat să îi familiarizeze pe jurnalişti cu ceea ce înseamnă “proiectele REGIO”. Aceasta, din dorinţa de face mai accesibil subiectul menţionat. Scopul: o mai bună înţelegere a acestui subiect va genera o mai bună informare, prin intermediul presei, a ceea ce sunt Proiectele REGIO, ce presupune implementarea lor, care este beneficiul implementării acestor proiecte, etc.

“Creşterea gradului de accesare a fondurilor europene, respectarea proiectelor şi elaborarea de politici ale dezvoltării regionale sunt singurele şanse ale României de ieşire din criză”, au concluzionat experţii care au conferenţiat la Cluj.
Dintre cei care au conferenţiat singurul mai optimist a fost Directorul general al Băncii Transilvania (BT), Robert Rekkers. Acesta a declarat că “în următoarele şase luni se va relua creditarea, iar semnalul va veni dinspre companii. “Problema creditării nu este la Banca Naţională, ci la oameni. Frica de criză a redus apetitul pentru risc, pentru credite, însă acesta începe să revină”.

Mai rezervat s-a arătat însă în aprecieri profesorul Vasile Puşcaş. El a fost de părere că “şansele de creştere a absorbţiei fondurilor europene sunt minime”. Motivul: “cheltuielile guvernamentale, care aveau menirea de a stimula economia, s-au dovedit ineficiente; în România, strategiile se fac la întâmplare şi nu avem politici de dezvoltare regională; autorităţile de management au fost acreditate abia la sfârşitul anului trecut, la trei ani de la integrarea în UE”.

La rândul său, Daniel Dăian şi-a exprimat dezamăgirea că, deşi “factorul-cheie de relansare economică a României o reprezintă absorbţia fondurilor europene”, în fapt, ţara noastră a înregistrat cel mai redus grad de absorbţie a acestor fonduri din întreaga Uniune” (abia 10%). Dăianu a afirmat că “studiile realizate în UE indică faptul că, dacă România va reuşi să atragă aceste fonduri până în 2013, atunci ajutorul se va resimţi printr-o creştere a PIB cu 11,8%, a productivităţii cu 7% şi o reducere a şomajului cu 5%.

“Cea mai importantă probă pentru ţara noastră va fi lansarea unor proiecte de anvergură, care să antreneze aceşti bani şi să contribuie la dezvoltarea regiunilor-cheie. Telefoanele mobile nu se pot transporta numai cu avionul. Avem nevoie şi de autostrăzi”, a subliniat Dăianu, referindu-se la cele două investiţii de pe teritoriul Clujului, fabrica Nokia şi Autostrada Transilvania.

Iniţiativa ADR NV nu este prima de felul acesta. În 2009, ADR Nord-Vest şi Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord au organizat două traininguri pentru jurnaliştii din regiune.

În anul trecut, participanţii au fost specializaţi pe temele „Alegerile pentru Parlamentul European” (martie) şi „A 20 aniversare a căderii Cortinei de Fier” (septembrie) .

Între traineri s-au numărat atunci Sorin Ioniţă, director de cercetare, Societatea Academică din România; Mircea Maniu, profesor universitar UBB Cluj; Rareş Niculescu, europarlamentar; Roxana Morea, consilier de presă, Reprezentanţa Comisiei Europene în România; Federico Grandesso, jurnalist, Reprezentanţa Regiunii Veneto la Bruxelles; Claudiu N. Coşier, director general ADR Nord-Vest; Emil Hurezeanu, analist politic; Iulian Fota, consilier prezidenţial, şeful Departamentului Securităţii Naţionale; Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului; Marian Voicu, realizator emisiuni TVR; Cristian Ivaneş, realizator emisiuni Radio Cluj; Peter Eckestein Kovacs, consilier prezidenţial.

 

 

Sorina Bruj

DANK MEDIA, reprezentant regional Business Adviser-Business Point

What Next?

Related Articles