Inevitabilul s-a produs: CE a oprit finanţările pentru România prin POR axa 2

UE

După cum era de aşteptat, Comisia Europeană (CE) a constatat neregulile efectuate de către unităţile contractante române care au aplicat pentru fonduri europene în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport- şi a întrerupt plăţile.

CE a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR. Din 4 judeţe verificate neregulile au fost constatate la toate 4, respectiv:

– reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolaneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman;

– reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitaneşti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman;

– modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov;

– modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial demonstrat ale judeţului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.

Ca urmare a deficienţelor constatate, CE a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.

“Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente”, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului Dezvoltarii.

In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai arata ministerul.

Presedintele, Traian Băsescu, a spus ca exista probleme in implementarea unor contracte cu fonduri europene, atunci cand ele sunt transferate de la ministere la nivelul autoritatilor locale. El a spus ca s-au facut verificari prin sondaj la 13 proiecte, dintre care in 10 cazuri au fost constatate nereguli dupa ce ministerul transferase contractele la nivel local.

Banii pentru platile din Axa 2 a POR “nu sunt pierduti in acest moment”, fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane “raspunsurile soclicitate”, a declarat luni pentru Mediafax un purtator de cuvant al Executivului UE.

“Comisia Europeana a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a oferi informatii despre aceste fonduri si despre managementul acestor fonduri, iar la sfarsitul acestei perioade, in functie de concluziile trase pe baza raspunsurilor oferite de partea romana, Comisia va decide ceea ce se va intampla in continuare. Acest lucru inseamna ca banii nu sunt pierduti in acest moment. Este vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia primeste raspunsurile soclicitate”, a declarat, luni, Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE.

sursa: HotNews

What Next?

Related Articles