Independenta unilaterala a Kosovo puternic combatuta de Spania

În intervenţia sa în cadrul audierilor care se desfăşoară la CIJ cu privire la legalitatea declarării independenţei Kosovo, expertul spaniol a afirmat că reglementările dreptului internaţional “nu pot fi negate”.

Spania este convinsă că declararea în mod unilateral a independenţei Kosovo “nu este în concordanţă cu dreptul internaţional, nici cu principiul suveranităţii şi integrităţii teritorială a Serbiei”, a spus Concepcion Escobar Hernandez, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Spania a susţinut marţi la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) că, potrivit dreptului internaţional, declararea în mod unilateral a independenţei provinciei sârbe Kosovo în februarie 2008 este ilegală.
S
pania a argumental că, declarându-şi independenţa, Kosovo “şi-a asumat competenţe” care corespundeau Consiliului de Securitate al ONU, apreciind că acest organism şi nu “instituţiile provizorii” de guvernare de la Pristina trebuie să “decidă în legătură cu statutul politic final” al provinciei.

“Rezoluţia 1244 este în continuare în vigoare”, a spus expertul spaniol, care a subliniat că această rezoluţie, prin care Kosovo trecea în 1999 sub administrarea internaţională a ONU, stabilea autoguvernarea provinciei în cadrul teritorial al Serbiei, prezervând suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia.

Spania a respins totodată argumentul unor ţări favorabile independenţei Kosovo potrivit căruia declararea independenţei era singura ieşire posibilă pentru a menţine stabilitatea şi pacea în regiune.

Madridul a argumentat de asemenea că “liniştea Consiliului de Securitate” faţă de declaraţia de independenţă 2nu poate fi văzută ca o formă de acceptare” de către acest organism al ONU, ci mai degrabă ca un “efect al lipsei de consens” din cadrul organizaţiei.

Curtea Internaţională de Justiţie desfăşoară de la 1 decembrie o serie de audieri orale în care mai multe ţări îşi expun argumentele în favoarea sau în contra legalităţii declaraţiei de independenţă a Kosovo.

La finalul audierilor şi după deliberare, CIJ va emite un aviz consultativ, care nu are caracter de constrângere dar este respectat de obicei de părţi, dat fiind prestigiul recunoscut al Curţii.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles