Independenţa Sudanului de Sud a fost recunoscută de SUA, Marea Britanie şi Franţa

 

south-sudan-map www.globalization101.org

Imediat după proclamarea oficială a independenţei Sudanului de Sud, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au recunoscut oficial independenţa acestuia.

“Sunt mândru să declar că Statele Unite recunosc oficial republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent, începând din această zi, de 9 iulie 2011″, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

“În momentul în care sudanezii din sud preiau dificila sarcină de a-şi clădi noua ţară, Statele Unite promit să le fie parteneri în căutarea securităţii, dezvoltării şi a unei guvernări care să poată răspunde aspiraţiilor lor şi respectării drepturilor omului”, adaugă comunicatul semnat de preşedintele Barack Obama.

Mesaje similare au transmis şi Marea Britanie şi Franţa.

“Marea Britanie este mândră (…) să fie printre primii care recunosc independenţa Sudanului de Sud. Primim Sudanul de Sud în comunitatea naţiunilor şi ne grăbim să creăm legături şi mai strânse în lunile şi anii care urmează”, a afirmat premierul britanic, David Cameron.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a “salutat obţinerea independenţei Sudanului de Sud”, felicitând autorităţile şi popoarele celor două ţări “pentru că au ştiut să depăşească paşnic această etapă istorică”.

Declararea independenţei Sudanului de Sud a avut loc după mai mult de 50 de ani de război între separatiştii din sudul ţării şi guvernele de la Khartoum, un conflict care a devastat regiunea şi s-a soldat cu milioane de morţi. Un acord de pace încheiat în 2005 a pus capăt celui mai îndelungat conflict din Africa şi a deschis calea pentru referendumul din ianuarie 2011 privind secesiunea sudului ţării.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles