Independenţa Cataloniei, cerută tot mai vehement

Patru europarlamentari catalani au solicitat Comisiei Europene să atenţioneze Spania că nu poate utiliza forţa militară pentru a opri Catalonia să se separe. Deputaţii – Maria Badia (centru-stânga), Ana Miranda şi Raul Romeva i Rueda (verzi) şi Ramon Tremosa (liberal) – au trimis pe 22 octombrie o scrisoare cu această solciitare comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, potrivit EUOBSERVER.

În scrisoare se spune:
“Vă scriem pentru a vă transmite îngrijorarea noastră profundă cu privire la o serie de ameninţări referitoare la utilizarea forţei militare împotriva populaţiei catalane… În aceste circumstanţe, Uniunea Europeană ar trebui să intervină preventiv pentru a garanta că deznodământul conflictului catalan va fi rezolvat într-o manieră paşnică şi democratică.”

În scrisoare se menţionează că “politicienii din partidul de centru-dreapta, Partidul Popular, al premierului Mariano Rajoy, au discutat despre articolul 8 din constituţia Spaniei, care stipulează că armata poate fi folosită pentru apărarea suveranităţii ţării”.

În viziunea celor 4 europarlamentari, Comisia ar trebui “să facă o declaraţie publică prin care să insiste asupra retragerii din dezbaterea publică a oricărei ameninţări militare sau  folosire a forţei, ca modalitate de rezolvare a acestui conflict politic.”

La Madrid, scrisoarea a fost privită în mod diferit.

Rosa Diez, de la Partidul Uniunii, Progresului şi Democraţiei, de centru, a calificat-o drept o “insultă” la adresa democraţiei spaniole.

Liderul Partidului Socialist din opoziţie, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat că “nu are nicio legătură cu realitatea”.

Dar, pe de altă parte, parlamentarul de centru-dreapta Alejo Vidal-Quadras a declarat în urmă cu două săptămâni la un post de televiziune spaniol: “Ei [Guvernul] ar trebui să discute cu un general al Gărzii Civile … Guvernul ar trebui să se gândească să intervină în această regiune rebelă, dacă ei vor continua.”

Garda Civilă este încă privită cu suspiciune, deoarece a încercat în 1981 să dea o lovitură de stat.

Apelul parlamentarilor către Reding vine în ajunul alegerilor din Catalonia, programate să aibă loc în luna noiembrie.

Liderul catalan, Artur Mas i Gavarro, a declarat că în cazul în care va câştiga, va organiza în 2014 un referendum cu privire la desprinderea Cataloniei de Spania. Recent, pe 28 octombrie,la Barcelona, 1 milion de catalani au manifestat cerând independenţă pentru Catalonia.

Catalonia, alături de Ţara Bascilor şi Galicia sunt cele mai dezvoltate comunităţi autonome naţionale (n.r. unitate administrativ-teritorială) – din punct de vedere economic – din cadrul Regatului Spaniol. În condiţiile în care criza economică a lovit puternic întreaga Spanie, iar rata şomajului este de 25%, în cele trei comunităţi autonome situaţia este cu totul alta. Există dezvoltare economică, iar rata şomajului este extrem de scăzută datorită existenţei lui Mondragon Assembley, cea mai mare asociaţie cooperatistă din lume.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles