Încă o comisie ne “caută”, pentru binele nostru…

Comisia de la Veneţia. foto stassburg-europarat

Comisia de la Veneţia. foto stassburg-europarat

Şi iată că a venit şi Comisia de la Veneţia. Deşi pare necredibil, comisia a venit la Bucureşti în urma solicitării făcute de  premierul Victor Ponta.
Înainte de a vedea ce a făcut în această primă zi de vizită, trebuie spus că această Comisie este un organism consultativ al Consiliului Europei.

Nu are căderea să decidă. Face doar recomandări, constatări, dar nu impune absolut nimic.
În cazul de faţă verifică normele statului de drept şi respectarea lor în privinţa referendumului.
În primul rând delegaţii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

“Discuţiile au vizat aspecte privind recentele evoluţii din România şi consecinţele acestora asupra sistemului judiciar. Experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti” se arată într-un comunicat de presă al CSM.
“De asemenea, au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul MCV şi din perspectiva principiilor fundamentale ce guvernează statul de drept şi democraţia”, se specifică în finalul comunicatului.

Apoi, s-au întâlnit că preşedinbtele suspedant/restaurat. Acesta, într-o engleză de fost vaporean s-a plâns că Guvernul condus de Ponta (cel care i-a chemat la Bucureşti) şi majoritatea parlamentară “a făcut un lanţ de abuzuri în perioada 3-6 iulie, însă o parte a acestor abuzuri au fost corectate ulterior de celelalte instituţii ale statului, inclusiv de Curtea Constituţională”.

“Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice şi aici vorbesc despre Guvern şi majoritatea parlamentară au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonanţe ale Guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de Parlament. Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională”, a spus şeful statului.

El a mai afirmat că speră ca toate instituţiile româneşti să coopereze cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pentru ca membrii acesteia să extragă “concluzii corecte” la finalul documentării pe care o fac în aceste zile la Bucureşti.
Următorul pe lista înâlnirilor a fost Ponta. Acesta s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia la Camera Deputaţilor.

Ponta a susţinut faptul că “niciodată, în ultimele luni, statul de drept nu a fost în pericol în România”.
“România trebuie să aibă un rol important în UE şi să fie ferm angajată, prin instituţiile sale, în susţinerea valorilor democratice pe care se bazează proiectul european”, a spus Ponta la finalul întâlnirii.

El a mai menţionat că Guvernul pe care îl conduce are “intenţia de a depăşi actuala criza politică, şi că este nevoie ca toate părţile implicate să respecte atât deciziile instituţiilor statului, dar să şi ţină cont de voinţa exprimată în mod democratic de români “.

Şi marţi, 11 septembrie,delegaţii din Comisia de la Veneţia vor fi la Bucureşti şi se vor informa, documenta şi vor afla… ceea ce vor să afle.

Sau ce trebuie să afle. Vor pleca apoi pe la casele lor şi vor întocmi nişte rapoarte care, mai mult ca sigur, vor “ponegri” USL-ul.
Oricum, cei din fruntea USL-ului au vina lor. Înainte de a iniţia referendumul privind demiterea lui Băsescu, poate era mai bine, pe toate canalele oficiale, să îi înştiinţeze pe partenerii oficiali din UE.

Aşa, poate nu s-ar mai fi ajuns la scenarii gen “puciul de la Bucureşti” şi la afirmaţii gen cea făcută de Barroso, că “România a fost salvată prin intervenţia Bruxelles-ului”.

 

Sorina Bruj

Sursa: comunicat de presă al CSM
comunicat de presă al guvernului

What Next?

Related Articles