În următoarele 2 luni vor creşte preţurile la alimente cu 12%

alimente de bază

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că preţurile la alimentele procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%.

El a afirmat ca majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.

“Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere”, a adaugat el.

Minea considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.

“Atâta timp cât bursa preturilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de preţuri prin scumpirea cerealelor.

El a afirmat că nu se poate vorbi de preţuri la produse alimentare comparabile cu preţurile de import, pentru că în Uniunea Europeană TVA este 5% sau, în unele cazuri, zero.

“Dupa parerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani pâna sa ajungem sa echilibrăm ceea ce înseamnă producţia eficientă în România cu ceea ce se întâmplăa în Uniunea Europeana”, a estimat secretarul de stat.

România are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, dupa Bulgaria, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste. Ponderea marfurilor alimentare în cosul de produse si servicii pe baza caruia se calculeaza inflatia, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decât în alte tari.

În luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles