În R. Moldova, nimeni nu vrea să fie preşedinte!

foto R. Moldova. foto voceabasarabiei

În R. Moldova, nimeni nu vrea să fie preşedinte! Afirmaţia poate părea de-a dreptul hilară. Şi totuşi, în 2011, cu doar câteva zile de desfăşurarea alegerilor – programate pe 18 noiembrie – NIMENI, sau NICIUN reprezentant al vreunui partid din Parlamentul R. Moldova nu şi-a depus candidatura pentru cea mai înaltă funcţie în stat.
Potrivit corespondentului AGERPRES la Chişinău, “termenul limită pentru depunerea candidaturilor a expirat la miezul nopţii”.
“Până în prezent, au fost depuse doar câteva dosare,incomplete, care nu conţin principala cerinţă pentru candidaţi:un document care confirmă susţinerea din partea a cel puţin 15 deputaţi”, a declarat şeful comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerii preşedintelui.
Cum şi de ce s-a ajuns în această această situaţie? Păi fiindcă negocierile dintre Alianţa pentru Integrare Europeană şi grupul de comunişti au eşuat luni seara. Alianţa pentru Integrare Europeană a insistat asupra candidaturii lui Marian Lupu, iar grupul comuniştilor, numit şi grupul Dodon a propus-o pe Zinaida Greceanîi, fost premier.

Împotriva acestei candidaturi s-a pronunţat categoric Partidul Liberal, care ar pierde funcţia de preşedinte al parlamentului care i-ar reveni dacă cel care deţine acum această funcţie, Marian Lupu, ar deveni Şef al statului.

Legislaţia actuală nu prevede procedura în situaţia în care nu este înregistrat niciun candidat. Acest fapt, fireşte, lasă loc pentru interpretări.

Şeful legislativului, Marian Lupu, a declarat că “alegerile prevăzute pentru 18 noiembrie urmează să fie amânate şi stabilite pentru o altă dată”.

În acelaşi timp, Tudor Deliu, şeful comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerii preşedintelui, consideră că,în acest context, scrutinul urmează să fie declarat nul şi să fie organizate alegeri repetate în decurs de 30 de zile.

Prin urmare, Parlamentul de la Chişinău urmează să decidă la sfârşitul acestei săptămâni ce se va întâmpla totuşi.

Sorina Bruj

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles