În ce condiţii va deveni Georgia membră NATO

NATO

NATO

“Georgia va deveni membră NATO în cazul în care Crimeea va intra în componenţa Rusiei”, titrează “Kommersant” în ediţia sa electronică.

Acţiunile întreprinse de Rusia în Ucraina au generat reluarea discuţiilor privind necesitatea derulării unei politici mai ferme a Alianţei în spaţiul ex-sovietic, potrivit Consiliului Nord-Atlantic.

“La aderarea Georgiei la NATO se gândesc astăzi chiar şi ţările care până nu demult cereau să nu fie forţată nota în acest sens. Autorităţile de la Tbilisi au cofirmat deja dorinţa statului georgian de a se integra în acest bloc militar”,potrivit unor surse oficiale din cadrul Departamentului de Stat al SUA citate de publicaţia “Kommersant”.

În momentul de faţă, totul depinde de rezultatele referendumului din Crimeea. În cazul în care Crimeea va intra în componenţa Rusiei, la apropiatul summit al NATO, care se va desfăşura în luna septembrie în Marea Britanie, Georgiei i se va prezenta Road Map-ul pentru aderarea la Alianţă.

Documentul cuprinde o serie de condiţii de ordin politic, militar, economic şi juridic, după îndeplinirea cărora ţara respectivă devine membră cu drepturi depline a NATO.

Condiţii similare pentru aderarea la NATO au fost impuse, în prezent, Bosniei, Muntenegru şi Macedoniei.

Perspectiva apropierii NATO de graniţele ruseşti a fost calificată de autorităţile de la Moscova ca fiind “inacceptabilă”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut recent că decizia Alianţei Nord-Atlantice “este o continuare a vechii retorici din epoca Războiului Rece”.

www.echo.msk.ru – 12 martie

What Next?

Related Articles