Igaş: România mizează pe sprijinul Olandei pentru aderarea la spaţiul Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, în seara zilei de 19 ianuarie, după întâlnirea cu miniştrii olandezi ai Justiţiei şi Imigraţiei, că “mizează pe sprijinul Olandei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul  Schengen”.

“România este astăzi pregătită pentru a adera cu succes la spaţiul Schengen, iar acest lucru a fost confirmat şi de reprezentanţii olandezi la această discuţie. Au văzut şi ei progresele României. În ceea ce priveşte aderarea Românei, din punct de vedere tehnic nu au niciun fel de îndoială că România nu ar fi capabilă să securizeze frontierele. Cu siguranţă dialogul început de noi (…) aici va continua şi în perioada următoare şi din acest punct de vedere mizăm pe sprijinul Olandei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen”, a afirmat Igaş, la finalul întâlnirii cu ministrul Justiţiei din Olanda, Ivo Willem Opstelten, şi cu ministrul Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers.

La întâlnire a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şefului Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

Ministrul de Interne a mai spus că a fost o întâlnire binevenită atât pentru oficialii olandezi, cât şi pentru reprezentanţii României.

“A fost un dialog în care noi am prezentat toate progresele făcute de România în special pe Schengen, subiect susţinut de către mine şi progresele făcute pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare susţinute de ministrul Cătălin Predoiu. În ceea ce priveşte din punct de vedere tehnic, aşa cum o spun şi rapoartele de evaluare – cele şapte şi inclusiv cel din luna decembrie, ultimul raport -, România a îndeplinit toţi parametrii tehnici în ceea ce priveşte securizarea frontierelor”, a subliniat Igaş.

Referindu-se la poziţiile miniştrilor olandezi, ministrul de Interne Traian Igaş a menţionat că Ivo Willem Opstelten şi Gerd Leers s-au declarat “încântaţi de evoluţia României”.

El a spus că oficialilor din Olanda le-au fost înmânate documente cu date tehnice privind evoluţiile pe toate planurile – justiţie, securizarea frontierelor şi corupţia din România – urmând să le aprofundeze pentru a mai avea câteva discuţii în acest sens.

Notă: Referitor la corupţia din România, probabil olandezii nu au aflat de învinurile aduse ministrului Igaş de senatorul Valer Marian.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles