Horst Köhler – presedintele Germaniei

Parlamentul german l-a reales pe Horst Köhler preşedinte al Germaniei pentru următorii 5 ani. Acest succes le dă speranţe creştin-democraţilor pentru scrutinul legislativ din luna septembrie. Indiferent de apartenenţa la o doctrină, Köhler este persoana cea mai apreciată în Republica Federală, unde “preşedinţia e doar o funcţie onorifică”.

“Horst Köhler este exact preşedintele de care avem nevoie în aceste vremuri de criză”, a spus cancelarul Angela Merkel, după realegerea acestuia în funcţia de şef al statului german.

Deşi nu a fost un scrutin popular, preşedintele federal fiind ales de o adunare parlamentară extinsă, votul de ieri este considerat un semnal pentru alegerile generale din toamnă, când creştin-democraţii speră să scape de actualii aliaţi social-democraţi şi să revină la formula obişnuită de guvernare, alături de liberali-democraţi, care au sprijinit şi ei realegerea domnului Köhler.

Doi candidaţi au concurat pentru funcţia de şef al statului german: actualul preşedinte, Horst Köhler, sprijinit de creştin-democraţi, creştin-sociali şi liberal-democraţi şi Gesine Schwan, susţinută de social-democraţi şi ecologişti.

Horst Köhler a învins-o pe doamna Schwan şi în alegerile din 2004.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles