Hollande, Merkel şi Poroşenko – întâlnire la Bruxelles referitoare la Ucraina

Hollande, Merkel si Porosenko, foto gdsPreşedintele francez, Francois Hollande, cel ucrainean, Petro Poroşenko şi cancelarul german, Angela Merkel, participă pe 16 martie, la Bruxelles, la discuţii referitoare la procesul de pace din Ucraina.
Reuniunea celor 3 are loc la două săptămâni după o reuniune ministerială la Paris marcată de persistenţa blocajelor, relatează AFP.

Reuniunea va avea loc în jurul prânzului în marja Consiliului European consacrat mai ales crizei migraţiei, a anunţat miercuri preşedinţia franceză.

Aceasta are  loc în contextul în care şefii diplomaţiilor europene reuniţi luni la Bruxelles au afirmat că vor rămâne fermi faţă de Moscova în ceea ce priveşte sancţiunile instituite atât timp cât acordurile de pace semnate anul trecut nu sunt pe deplin respectate.

Semnate în februarie la Minsk datorită medierii franco-germane şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, aceste acorduri prevăd o încetare a focului precum şi un set de măsuri politice, economice şi sociale pentru soluţionarea conflictului separatist în estul prorus care s-a soldat cu peste 9.000 de morţi de aproape doi ani.

Ambasadorii celor 28 de state membre ale UE au convenit la 9 martie la Bruxelles să prelungească până la 15 septembrie sancţiunile decretate împotriva unor personalităţi ruse şi lideri rebeli din estul Ucrainei pentru implicarea lor în conflict.

La începutul lunii martie, eforturile Parisului şi ale Berlinului pentru relansarea negocierilor de pace s-au lovit de blocajul Kievului şi al Moscovei, care îşi resping reciproc responsabilitatea privind organizarea alegerilor locale.

La finalul unei reuniuni de la Paris între miniştrii de Externe francez, german, ucrainean şi rus, ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că în estul Ucrainei ar urma să aibă loc alegeri până în iulie.

Dacă statele occidentale percep aceste alegeri din est ca pe un prim pas pentru reintegrare politică în Ucraina, Kievul se teme că Rusia – acuzată că-i susţine militar pe separatişti – s-ar putea folosi de acest prilej pentru a destabiliza fosta republică sovietică, potrivit AFP şi AGERPRES

AFP.AGERPRES

What Next?

Related Articles