Herman Van Rompuy – primul presedinte al UE desemnat

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat în seara zilei de 19 noiembrie primul preşedinte al Uniunii Europene, de către liderii europeni reuniţi la Bruxelles.


Noul preşedinte al Uniunii Europene a apreciat în prima sa declaraţie, că Europa ar trebui să joace “un rol important” în lume şi s-a declarat în favoarea extinderii UE.

“Europa este o uniune a valorilor şi are responsabilitatea de a juca un rol important în lume”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a fost desemnat de către şefii de state şi guverne din UE, reuniţi la Bruxelles.

El a mai spus că vrea ca, în funcţia sa de preşedinte al Consiliului, să se mulţumeasă doar cu un rol de mediator între statele UE. El a afirmat că vrea să rămână “discret” şi nu să dea interviuri în toată presa.

Van Rompuy, care îşi va prelua funcţia la 1 ianuarie, s-a declarat de acord ca “Uniunea Europeană să continue să se extindă pentru a include şi alte ţări” în anii următori, “cu condiţia ca ele să îndeplinească toate criteriile” cerute.

Acesta este un mod de a le răspunde celor care îl acuză că se opune aderării Turciei la UE, apreciază AFP.

În 2004, într-un moment în care nu se afla în Guvernul din ţara sa, el s-a pronunţat clar împotriva unei aderări a Turciei. Acest text a fost reluat săptămâna aceasta de presa britanică, pentru a-l critica. Marea Britanie susţine candidatura Turciei.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles